четвъртък, март 17, 2011

4 години по-късно: факти и цифри

Проектът Баклава: факти и цифри

Януари 2006 - Канадската филмова компания LOST VULGAROS започва подготовка по осъществяването на пълнометражния филмов проект BAKLAVA.

Дадено е началото на блога на проекта, който съществува и до момента.Февруари 2006 –Продуцентска къща Две и Половина се включва като копродуцент във филмовия проект. Филмът ще бъде сниман и монтиран на HD с новата техника на българската филмова компания.

Април 2006 - Алексо Петров се връща в България с първата версия на сценария, който ще претърпи сериозни промени и ще премине през втора и трета версия.

Май 2006 – Начало на подготовката за снимки.

Юни 2006 - С помощта на Български Червен Кръст - Бургас се провеждат три кастинга за главни роли в домовете за деца, лишени от родителски грижи в село Сигмен, Ал.Георгиев -Коджакефалията - Бургас и Ронкали - Бургас.

Юни 2006 –Втори кастинг в дома Ал.Георгиев - Коджакефалията в Бургас. Повечето участници са избрани. Екипът получава официално разрешение за снимки от директора на дома и за всяко дете е подписана декларация за съгласие от родителя или настойника. Проведени са срещи с представители на общината и регионалната дирекция на МВР, които подкрепят проекта. Уведомена е агенцията за защита на детето и след писмено съгласие е разрешено започването на снимките.

7 Юли 2006 – Първи снимачен ден

Юли 2006 – Снимките са спрени и продължават около седмица по-късно, след като от Регионалната дирекция за Защита на детето изискват сценария на филма. На няколко пъти снимачната площадка е инспектирана от представители на агенцията.

17 Септември 2006 – Последен снимачен ден

Октомври 2006 – Начало на постпродукцията. В мрежата са качени първите два неофициални тийзъра.

Февруари 2007 – След грубия монтаж 52 часа заснет филмов материал е сведен до 3 часа.

Май 2007 – Премиера на уебсайта на филма. В youtube са качени 2 офциални трейлъра на Баклава.

Юни 2007 - След "Фондация за креативен обмен България" и "сдружение Лумена" застава с пълни сили зад проекта. Изпращат се писма и копия с филма на Национален филмов център и на Министерство на Здравеопазването с молба за помощ за разпространение на Баклава. Отговор до март 2011 не е получен от нито една от двете институции.

20 юни 2007 – Пред-премиерна прожекция на Баклава за приятели и журналисти в кино Люмиер.

22 Август 2007 – Неофициална прожекция на Баклава във Варна

3 септември 2007 – Прожекция на Баклава в рамките на международния кинофестивал „Любовта е лудост” – Варна.

Ноември 2007 – Премиера на музикалния видеоклип на варненската култова пънк група Аборт с кадри от филма Баклава.

3 януари 2008 - Публикация в бургаския вестник „Бургас днес и утре” на местната журналистка Петя Димитрова слага начало на „Скандала Баклава”. В материала се говори за „кадри с откровено порнографско съдържание и вулгарно насилие с участие на деца”.

6 януари 2008 – Лавинообразно водещите печатни и електронни медии поемат новината за филма и няколко дни тя не слиза от първите страници и емисиите. В повечето от тях преобладава скандалното. Канал 1 дори инсценира разпит на „въвлечените в порнографски сцени сираци”.

Алексо Петров публикува отворено писмо до медиите и институциите.

7 януари 2008 - Прокуратурата се самосезира и започва проверка по случая.

8 януари 2008 Създава се парламентарна комисия, която да разследва случая „Баклава”. Постепенно позицията на медиите започва да се променя. Организират се дискусии с участието на публични фигури, телевизионни кампании за подпомагане на децата от домовете и дебати в пресата. България заговаря за „забравените си деца”.

9 януари 2008 - В следствие на скандала „Баклава”, министърът на образованието се ангажира, че до десет дни ще тръгне на съгласуване акт, с който десетократно се увеличават джобните пари на сираците от българските социални домове от 3 на 30 лева.

10 януари 2008 – Социалният министър Емилия Масларова коментира случая с думите, че е разпоредила проверка на Дома за сираци "Александър Георгиев-Коджакафалията" в Бургас. При констатирани нарушения да бъдат наложени дисциплинарни наказания и освобождаване на ръководството на Дома.

11 януари 2008 - Образувано е досъдебно производство срещу виновниците за създаването на скандалните клипове. Това казва прокурорът Андрей Червеняков за БТА. Постановлението е за престъпление по чл. 159 ал. 4 и 192 А от НК. Първият текст касае създаването на произведение с порнографско съдържание и неговото разпространение. Наказуемостта е лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5 000 лева. Сега клиповете със скандалните кадри с участието на деца от социален дом в Бургас се разпостраняват по Интернет. Наказанието за това е до 6 години затвор и до 8 хиляди лева глоба.

Вторият текст от постановлението за образуването на досъдебното производство е за наемане на работа на лица без да има надлежното разрешение и без да са навършили 16 години. За това наказанието е 1 година лишаване от свобода и глоба от хиляда до 3 хиляди лева.

14 януари 2008 – Заместник председателят на Агенция за закрила на детето Весела Банова е отстранена от поста, който заема.

Януари 2008 - Темата „Баклава” влиза в 42 интернет форума, 57 национални, местни, балкански и международни издания, 17 видеопортала.

Август 2008 – До август 2008 година трейлърите на Баклава са гледани 489 000 пъти - недостижим рекорд за български игрален филм.

Септември 2008 - След неколкократно удължаване на срока на разследването, от изявление на прокурора Червеняков в пресата става ясно, че „самоличността на режисьора на „Баклава” е изключително трудна за установяване” и че „най-вероятно пребивава с лична карта в Европейския съюз”. Същият е обявен за национално и международно издирване.

11 Октомври 2008 – „Баклава” с европейска премиера на фестивала Balkan Snapshots в Амстердам, Холандия.

16 и 19 Октомври 2008 – прожекции на „Баклава” в Лондон, Великобритания.

Март 2009 – от изявление на прокурора Червеняков в пресата става ясно, че „Алексо Петров е емигрирал в Канада” и е отново е „обявен за национално и международно издирване”.

28 Май 2009 – След година и половина дознания, разследвания и отлагания Бургаски Окръжен съд излиза с присъда по обвинението за наемане на малолетни лица на работа. Режисьорът Алексо Петров е осъден на глоба в размер на 3500 лева – по петстотин лева за седем деца. Всъщност, децата-актьори във фирма са петнайсет, но това явно убягва от органите на Прокуратурата.

По второто обвинение за порнография все още се води разследване. Прокурорът назначава втора експертиза след като специалистите от първата експертиза се произнасят, че не може да става дума за порнографски елементи.

1 Октомври 2009 – „Баклава” с прожекция в Ню Йорк в рамките на международния фестивал Roma /Gypsy Human Rights.

Юли 2010 – Делото срещу Алексо Петров по обвинението за наемане на малолетни лица на работа е прекратено, а присъдата – отменена от Бургаски апелативен съд.

28 Февруари 2011 – мярката за международно издирване и арест на Алексо Петров е отменена. Няма информация по обвиненията за производство и разпространение на порнографски материали с малолетни.

17 Март 2011 - Въпреки огромния зрителски интерес филмът все още не е видян от широка българската публика и търси своя разпространител.

http://lostvulgaros.com/baklava

1 коментар:

Joro каза...

...и трудно ще види, човече... Но това не трябва да бъде повод за безпокойство, а напротив - мотивация за нови стойностни и още по-провокативни проекти, относно монотонното мишкуване и зариването на главичка в лайната (не в пясъка, 'щото около нас лайна, братче).

Изгледах "Баклавицата" на един дъх и се чудех какво по-добро, по-откровено и underground може да търсим... Евалла на целият екип и на тези - плювачите:)

People, A Big Up for BAKLAVA!!!