събота, ноември 01, 2008

The Amsterdam TRIP o8

Бързам да напиша няколко реда за Амстердамския trip и за Европейската премиера на Баклава, защото скоро явно няма да успея да отговоря поединично на мейлите от приятели.


Първо огромно Благодаря за топлия прием на организаторите от Balkan Buro, Inferno video, Mara foundation. Благодаря и на хората дошли от различни точки на Европа за да видят филма.


Отвън се напълни с колела. В кулоарите раздаваха баклава от големи тави. Шотове Сръбска Rakia и Slivovitza по едно евро, билет за „забранения български филм” – пет евро. Залата беше продадена около час по-рано – аз също трябваше да чакам за билет иначе нямаше как да се промъкна сред огромната опашка от чакащи. С оглед на създалата се ситуация организаторите решиха да сменят залата с по-голяма и продадоха допълнително количество билети, а в последния момент успяха да се промъкнат и правостоящи. Доста хора останаха навън и за тях се очертава допълнителна прожекция в студентския център CREA през януари.

След филма публиката остана в залата, а не мен ми се разтрепери гласът. 40 минути въпроси и отговори, опашка от хора чакащи да ми кажат по някоя дума - въодушевени, заинтригувани кино маниаци, няколко негативни реакции от „патриоти” сред българската аудитория. По едно време започнаха да дискутират помежду си, тонът се повиши... Холандци, французи, австралийци, сърби и всякакви балкански субекти, българи пътували от Дания и от други холандски градове, журналисти и колеги.

Холандец от последните редове се изправи, прекъсна недоволните българи и каза, че за първи път изпитва пълно удовлетворение от покупката на билет за кино! Според холандските колеги филмът е предизвикал небивал шум в студентските среди и се е превърнал в явление. На мене всичко ми мина като насън...


Скоро повече инфо с картина и звук.

1 коментар:

elena каза...

Здравейе Алексо Петров, за съжаление съм представител на първата медия, която започна разсипването на живота и творчеството то... само дето от самото начало не бях съгласна.. и шефа не бе сигурен, но реши ден се довери на оценката на колежката...уви.. гледах филма.. това бе едно от най 9 прекрасните неща които някога съм гледала... започва делото ти.. както се шегуваме като Ал капоне няма за какво да те подведат под отговорност и8 са намерили пропорски в документацията за назначен ието на актьорите ти... вече 2 екиспертиззи не доказват "порнография" нещо, което институциите в страната много искат да ти препишат, та да кажат "В БГ свичко ни е наред та се явяват някави си режисьори, които ..." Вуиж ако решиш пиши ми,, аз съм Елена Арнаудояа - художник, който за пари работи в медия, за още по-голямо съжаление в "Бургас днес и утре", но ако искаш да ми повярваш....моля....с уважение el_arnaudova@abv.bg