сряда, септември 03, 2008

BAKLAVA : Дезинформацията

Изявление

на Алексо Петров,
продуцент и режисьор на българският игрален филм „Баклава”

След появилите се в последните дни в българския печат и интернет издания спекулации относно „самоличността и местопребиваването на българският кинорежисьор Алексо Петров”, смятам за нужно да посоча, някои факти, които по неясни причини не намират място в публичното пространство.

Напълно ясно ми е, че Дезинформацията е основна черта на някои български медии, но пълно недоумение будят у мен и у останалите членове на екипа приписваните на прокурор Червенков думи, че „самоличността ми е изключително трудна за установяване” , че „най-вероятно пребивавам с лична карта в страна от Европейския съюз”, че „срещу Петров се води дело за въвличане на малолетни в развратни действия” и „съставяне и разпространение на произведения с порнографско съдържание” , че „обявен за общонационално и международно издирване с разпореждане на Районната прокуратура в Бургас”, „по следите му са антимафиоти...” и т.н. и т.н....

Аз и всички от екипът, реализирал игралния филм Баклава, никога не сме имали намерение да бъдем анонимни или да се крием от някого. Напротив - от самото начало нашето желание е да покажем какво се случва с българските деца и да съдействаме по всякакъв начин на българските власти до изясняването на този сложен казус.

Лично аз изпратих и копие на филма за подробна експертиза от ГДБОП, която бе извършена още през месец януари 2008 година. Оттогава досега ясно личи нежеланието на отговорните институции да бъда потърсен за каквато и да била допълнителна информация.

Затова свидетелстват и следните факти:

1. Името, адресът и телефонният номер на режисьора на Баклава - Алексо /Александър/ Петров са известни на правителствената Агенция за закрила на Детето още от месец май 2006 година. Във всички разрешения за снимки, издадени от Агенцията и изискани от правоимащите органи преди началото на снимачният период, присъстват данните и подписа на човекът, чиято „самоличност е изключително трудна за установяване” според някои поръчкови медии.

2. Името, адресът и телефонният номер на режисьора на Баклава - Алексо /Александър/ Петров са известни на Разследването и от показанията на копродуцента Пенко Русев /дадени пред ГДБОП / още в началото на месец януари 2008 година.

3. През същият този период, на личния си телефон и имейл, режисьорът е „открит, разконспириран и разпитван” и от служители на Министерство на Културата - България, Българско Национално Радио, БТВ, Нова Телевизия, български и чуждестранни медии и журналисти.

4. През всичките тези месеци на следствено „износване”- от януари 2008 до септември 2008 - представител на следствието НЕ МЕ Е ПОТЪРСИЛ за свидетелски показания или информация, нито на адресът ми в България, нито на този в Канада, въпреки че лично изразих готовността си за съдействие с ПИСМО до Бургаската прокуратура.

5. Българският игрален филм БАКЛАВА е на разположение на Министерство на Културата /Агенция Национален Филмов Център/ от 4-ти Юни 2007 година - входящ номер 01-143.

6. В периода Юни 2007 - Октомври 2007 „Баклава” е излъчван пред професионалисти, критици и публика на международните филмови фестивали в Карлови Вари, Солун, Варна и София. До началото на 2008 година няма нито намек за нещо нередно около снимките или показа на филма в страната и чужбина.

7. През цялото време от началото на така нареченият „скандал Баклава” до днешна дата получих и продължавам да получавам обаждания, писма и имейли с подкрепата на български институции, интелектуалци, журналисти, колеги от гилдията и обикновени зрители. Никой от тях нито за момент не допусна абсурдната мисъл филмът да бъде наречен и обявен за порнографски, да бъде репресиран и скрит от публиката.

В заключение искам да кажа, че със съдействието на Български Хелзински Комитет и Международните Правозащитни институции смятам да защитя името си и каузата на екипа реализирал „Баклава” от подобни нелепи твърдения и нападки и съм уверен, че съвсем скоро истината ще възтържествува.

Моето име е Алексо Петров, от 2004 година живея в Канада и никога няма да спра да обичам родината си!

Няма коментари: