неделя, януари 06, 2008

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО МЕДИИТЕ
ДО ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ АГЕНЦИИ , ВЕДОМСТВА И ИНСТИТУЦИИ
ДО НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
ДО ВСИЧКИ, КОИТО НЕ СА ГЛЕДАЛИ ФИЛМА “BAKLAVA”


От Алексо Петров,
продуцент и режисьор на българският игрален филм „Baklava”


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Това писмо е провокирано от една медийна изява на загрижени и възмутени граждани от „порнографските клипчета с български сираци” появили се напоследък в интернет / http://www.focus-news.net/?id=n856434 /,
както и от някои коментари под същите тези клипчета в българските видео сайтове / http://www.vbox7.com/play:47b3b31b, http://www.vbox7.com/play:770e4358 /

Става въпрос за трейлърите и промо-клиповете на българският игрален филм „Baklava”, качени и разпространили се в YouTube, Vbox7, Clip4e, GoogleVideo и други...

Признавам си - този път не успях да въздържа гнева и отвращението си и ще се опитам да бъда поне толкова искрен, безкомпромисен и директен колкото и във „Baklava”.

Като продуцент и режисьор на филма аз изразявам не само собствената си позиция на гражданин и мислещ човек, но и тази на хората от екипа и организациите които стоят зад проекта „Baklava” / http://b-a-k-l-a-v-a.blogspot.com /:
-Лост Вулгарос продъкшънс
-Фондация “Креативен център за обмен - България”
-Червен кръст - Бургас
-Филмова компания “Две и половина”
-сдружение против насилието в училищата „Лумена”

По време на потготовката и снимките на филма помагаха също така държавни служители, общински съветници, главни редактори на печатни издания, директори на: училище, дом за култура, читалище, полицейско управление, летище, противопожарна отбрана и... обикновени бачкатори от Бургас, Меден рудник, Царево, Варна и София.

Същите тези хора, които за огромно съжалeние може би няма да видят филма, поради цитираната по-горе „загриженост” на някои институции и медии...

Такъв най-малкото странен и различен филм не би бил възможен по критериите на Българската Национална Телевизия и Националния Филмов Център, където всяка година хитреците, които са в комисията разменят субсидии със тези, които са в комисията на следващата и след това си се самонаграждават по българските фестивали. А зрителите обръщат поглед на другата страна когато чуят за български филм...Позната родна картинка.

Но не самия филм, а пътуването, приключението е наи-важното за мен и за всички нас от екипа, но най-вече за децата от Дома в Бургас, за самодейците от театралния състав на Царево, за актьорите и приятелите - за всички които се докоснаха до магията и се оставиха тя да ги води...Поне за осем седмици.

Влизам за първи път в Дома (“Ал. Георгиев – Коджакефалията” – Бургас), във фойето насядали няколко деца. Не знаят кой съм, за какво идвам...И едното от тях посочва към мен с показалец, после посочва към себе си и кима уверено. След няколко кастинга именно той се оказва нашия Коце. Нямам какво просто да направя – тои ме избра мене.
Христо и до днес си е в Дома, бяга редовно за по няколоко седмици, скита нощем, не спи, пропушил е (на 9 години)..ама такъв си е той– авантюрист.
И това е точната дума за снимачния период – ужасяваща, стъписваща Авантюра!
Разказите и случките на които бях свидетел и умело изиграните сцени от малките актьори говореха сами за мъката на тяхното безпътно съществуване.
Един от актьорите се самозапали в кадър, два пъти ни задържаха охрани на заведения и обекти, няколко пъти губихме техника, единия “главен актьор” се загуби за 12 часа и след престой в полицията ни го върнаха на другия ден, от една правителствена Агентура се опитаха да ни цензурират и няколко дни имахме забрана да снимаме с децата, Христо стачкува няколко дни, нагледахме се на малолетни крадци на коли, непълнолетни проститутки, местни поети и всякакви образи, скитници, пияници, чалга звезди, фенове, обикновени мошеници, гларуси и пенсионери-мечтатели... Луда работа!
Този „документален кошмар” на който бях свидетел след завръщането ми в България се превърна в „игрален трилър” след приключването на монтажа на филма. За съжаление, това което може би ще видите ако гледате целия филм, не е художествена измислица, а ужасяваща картина на действителността, която вие или не можете или не искате да видите в заобикалящия ви живот.

Не искам да обяснявам какво съм искал да кажа с филма – за зрящите той не само говори, а крещи. Крещи от болка, безверие, безизходица...
За останалите – може би на моменти забавлява, шокира или изчервява, но и най-малкото показва какво наистина се случва в момента в България. На улицата, в панелките, по спирките, на тв екрана, на препълнените стадиони на попфолк концертите, в баровете, в домовете за сираци и изоставени деца, наречени евфемистичтно „домове за деца лишени от родителска грижа” - съкратено ДДЛРГ /вж. някой от многобройните правителствени официални доклади” по обществения проблем”/.

Един документален поглед на човека дошъл си вкъщи след години „навън”.
И невярващ на очите си.
Нещо повече – това, което се случва по улиците на българските деца е далеч по- ужасяващо от показаното във филма. Пристигайки в София с готов сценарий – още от първия ден започнах да го променям. Със нещата, които виждах, които виждаха и приятелите останали в България, но за тях тук всичко беше „нормално” сякаш това е нормалното състояния на нещата. И вместо да огранича разказа с веселото пътуване на двамата братя, добавях нови образи, случки, звуци. Някои от тях доста неприятни на вкус...

Не мога да си позволя да давам рецепти или решения, да поучавам или съдя. Едничкото ми желание е колкото се може повече хора да прогледнат, да видят това, което подминават всеки ден или оправдават с израза „българска работа”, да се замислят.

Ще си позволя обаче да задам няколко въпроса на засегнатите от „сексуалните сцени” загрижени граждани, на заинтересованите институции и на хората в костюми, парадиращи с гръмки обещания и загрижени физиономии:

-Откога и защо държавата рекламира официално попфолк – културата и поощрява политици, които се снимат с чалга звезди и промотират чалга-моделът на възпитание?

-Каква държава е тази, в която виреят депутати, които причакват малолетни деца в подлезите на гарите и протектират бизнеса с легални и нелегални наркотици и хазарт?

-Докога ще си затваряме очите пред нерешените проблеми на „децата от улицата”,

пред затъващотото образование и липсата на възпитаващи стойности в масовата култура,

пред крайната бедност и капсулиране на „аутсайдерската класа” като най-многобройното малцинство,

пред детската проституция и липса на сексуално образование и култура,

пред наркотична зависимост, насилие и престъпност в детска възраст характерни за Бразилия или Юар...

и още и още и още...

Няма да продължавам. Мисля, че не бедната икономика и глада, а отвращението от политиката и липсата на елементарна култура в българското общество прогониха огромна част от мислещите българи в чужбина. В резултат не само намаляваме като нация, но и ставаме все по-некачествени като морал. И ако икономиката рано или късно ще се оправи, то едва ли може да се каже същото за мисълта, за духа, за морала...

Лицемерието на хората в костюми, тупащи се в гърдите уморява. Приспало е българина в следобедната дрямка на забравата...

Истината e… че нищо не зависи от нас. Политически коректно изиграното доверие на народа, унищожаването на ценностите на българина го праща да търси щастието си във временни и лесни за придобиване пространства. Най-зависими са децата и то децата без родителски надзор.


На една от закритите прожекции на филма зададохме въпроса „Какво значи за вас Баклава?” на излизащите зрители. Деветдесет процента от тях отговориха с една дума: „България”.


Алексо Петров
филмов продуцент и режисьор

alexopetrov@lostvulgaros.com
www.baklava-themovie.com


97 коментара:

Анонимен каза...

Здрасти,
За съжаление не съм гледал филма, но много бих искал. Писмото ти е доста разтърсващо и много бих се радвал да се пребориш с всички трудности и да успееш да покажеш "другата България" на живеещите в България.
Успех!

Ivaylo Tonchev каза...

Истината винаги боли и винаги има страшно лице. Вероятно е страшно да осъзнаеш, че всяка сутрин се будим на място, което се нарича България.
И вероятно ни е по-удобно да не гледаме такива филми, за да не се стряскаме преди сън.
Сега наистина съжалявам, че не напуснах страната преди години.
От мен щеше да стане един щастлив мияч на чинии.

Симион Патеев каза...

Здравейте, изгледах трейлърите, чак днес разбрах за филма и то от лошите новини, които са по агенция "Фокус".

Кога ще го видим по кината или в някой от торент сайтовете. Филмът изглежда обещаващ! Монтажът, съдейки по трейлърите, е страхотен!

Поздрави!

Симион
www.nabludatel.info

Красимир Крумов каза...

Много шум за истина. За съжаление много често, когато не ни харесва това, което виждаме, обвиняваме огледалото. Трейлърите и описанието на работата са интересни, жалко, че нямам възможност да видя и самия филм. Успех!

Кр. Крумов
http://novinarium.blogspot.com

Анонимен каза...

Alex ,prav si brato!!!!
az sym "gorq6tiq roker-nacionalist "ot filma.(Ne 4e ima zna4enie.)
Jalko,4e nqma da go izgledam toq film!
Ama kato se zamislq to i jivota v na6ata rodina si e napravo sy6tiq kato scenariq na filma!
Dano ustoi6 na natiska na raznite politi4eski i drugi atrofirali kritici!!!

Unknown каза...

Уважаеми г-н Петров,

Бих искал да изкажа подкрепата си към вас и да ви призова да бъдете все така силен. Някой най-накрая трябва да накара хората живеещи в страната на слепите да прогледнат.

Надявам се някой ден да мога да видя целият ви филм.

Успех!
Иво Стоянов

VasKo каза...

OT kade da si svalq toq adski gotiv film :) poshtata mi e vaskozzz@abv.bg ako nqkoi znae pls kajete toq film shte e dosta gledan v Bg siguren sam bravo na 4oveka i se taka da prodaljava uspeh :)

ИВО каза...

Прекалено дълго встъпление!
Иначе съм съгласен, че истинският живот е сто пъти по-гаден от филма!
Че филмът отразява прекалено грозната реалност и че не филмът е виновен за нея.

Nubizus каза...

Браво.
Така се прави кино.
Киното не са ефекти и лъскави девойки. Киното служи на обществото.
Това че филма не е "излъскан" и
клиширан с "турбо режисьорска" динамика е качество.

Извън това малко приятелски съвети ако позволиш.
Съжалявам че поста ще е дългичък. Обикновено нямам навик да дрънкам по-блоговете.

Филма ти не е скандален.
Скандална и ненормална е реакцията на тези, които си позволяват да моралничат без да искат да се огледат и замислят.
Живеят в елементарна матрица, създадена от чудовища с изкривено съзнание и сетива,на които те са дали и ножа и хляба.

ФИлма замен е едно добро начало.
Нито за секунда не позволявай мението на околните да ти промени мирогледа. Без значение дали са овце или "професионалисти", като 90 процента от населението обитаващо земите наречени България.
Аз и казвам от 95та година Вулгария.

Овцата иска само едно.
Сочна паша. Редовно.
И яко стригане. Пак редовно.
Понекога бой и малко маанета.

Истината боли.
Само че, в очите на българина тя не боли, той просто не обича нещо да му разваля рахатлъка, да му се казва че е роб, страхлив, предател и завистник. Той обича комфорта на ракийката и салатката.
Може да му вземеш всичко, може да го крадеш, лъжеш, биеш и унижаваш, но недай си Боже да му пипнеш Грозовата и Шопската, те тогава загази яко.
Всичко останало не го засяга.
Ма някой умира на улицата пред него. Да не е стоял там където не трябва.
Ма съседа му ограбили апартамента.
Да не си е купувал нова уредба и да се хвали.

Не казвам че няма истински хора във
Вулгария. Просто те не са модерни.
Нямат силикон и колаген.
Не карат коли за по 300 000 евро.
Не ги снимат по списанията.
Тоест ако във Вулгария нямаш пари не си човек.

Това не е умишлено пробутано.
Не е виновно правителството.
Не са виновни чалга певиците.
Не са виновни полицаите.
Не са виновни учителите.

Това е истинското лице на българина (с редки изключения подчертаващи правилото).

Той е беден. Духовно.
Морала не се насажда.
Морала е нещо с което човек се ражда.
Можеш да го засилиш или намалиш, но не можеш да го премахнеш или създадеш.

Не забравяй и друго. Хората са страхливи в сърцата си.
Страх ги е да мечтаят. Предпочитат
да гледат Азис, вместо да работят за бъдещето си като променят живота си и себе си съзнателно.

Българина е стопроцентов едноклетъчен вид.
Той винаги е сам, защото е булгар.
Той иска да има без да дава.
Той иска да е центъра на вселената.
Той иска Европата да му доде на крака и да му направи Евалата.
Той иска да не плаща данъци а всички да му плащат наеми.

Апропо:
Тези които реват ,че филма ти има скандални сцени, да се благодарят, че такива като мен не са хванали камерата. Аз не бих снимал домове за сираци. Просто ще пусна камерата и ще снимам една година това което виждам. Огледалото им е криво. Щото всички ги е страх да виждат. Замисли се каква е реакцията на повечето хора от камерата? Бягат. Не искат да ги знаят, не искат имат публично мнение.
От къде тази гузна съвест? Може би защото дълбоко в себе си знаят, че чакат момента, в който ще се продадат за една ракийка и салатка. Момента, в които притежанието на 100 квадрата "ново строителство" в Белите Брези (на цената на къща в Испания,ха) ще ги направи доволни и щастливи.
Момента, в който плазмения телевизор в хола че им покаже Славито и мацките.
Нали не очакваш брато, некой тарикат да си пусне филма ти на 70 инчовия талавизор, а?

Тези малоумни млекопитаещи, които пищят при вида на кадрите от филма ти нека си погледнат в малките изсъхнали душички.
И да знаят, че децата които си снимал са с по-чисти души от техните.

А рецептата за българина мие ясна: Чалга, бой и ниско стригане.

Искрено ти желая успех, добър адвокат и да изразиш себе си напълно и искрено.
А и бъди подготвен и за по-грозни "човешки" реакции.

Unknown каза...

Do Alexo Petrov,

S neturpenie ochakvam da gledam "Baklava". Strannoto e, che sled kato prochetoh komentara ti v blog-a, raxbrah che az ne sum edinstveniat chovek (izvin Bulgaria), koito vijda realnosta tam kato edno bezmoralno blato. Tova na koeto sum bil svidetel prez "vakanciite" si v Bulgaria e jalko. Jalko za decata tam, i za budeshteto na rodinata ni.

Ne obrishtaite vnimania na puliticheskiat natisk nad vashiat film, nito puk na komentarite na jurnalistite - ta kakvi jurnalisti sa te, sram me e kato cheta bezbroinite chijdici v pisanoto ot tih, a da ne govorim i za pornografiata ot poslednata stranica na pochti vseki BG vestnik na shtanda.

Moga da produljavam bezkraino za socialnite perverzii v Maika Bulgaria, no samo shte se iadosam izlishno. Edno neshto zam - che niama da pozvolia na moite deca da jiveiat v tova koeto e ostanalo ot Bulgaria.... za sujalenia.

Otnovo, pojelavam Vi yspeh i znaite che imate moiata podrijka. Suguren sum che i mnogo drugi istinski Bulgari v chujbina sa sushto na tova mnenie.

yspeh, yspeh, yspeh!

Peter

Unknown каза...

Do Alexo Petrov,

S neturpenie ochakvam da gledam "Baklava". Strannoto e, che sled kato prochetoh komentara ti v blog-a, raxbrah che az ne sum edinstveniat chovek (izvin Bulgaria), koito vijda realnosta tam kato edno bezmoralno blato. Tova na koeto sum bil svidetel prez "vakanciite" si v Bulgaria e jalko. Jalko za decata tam, i za budeshteto na rodinata ni.

Ne obrishtaite vnimania na puliticheskiat natisk nad vashiat film, nito puk na komentarite na jurnalistite - ta kakvi jurnalisti sa te, sram me e kato cheta bezbroinite chijdici v pisanoto ot tih, a da ne govorim i za pornografiata ot poslednata stranica na pochti vseki BG vestnik na shtanda.

Moga da produljavam bezkraino za socialnite perverzii v Maika Bulgaria, no samo shte se iadosam izlishno. Edno neshto zam - che niama da pozvolia na moite deca da jiveiat v tova koeto e ostanalo ot Bulgaria.... za sujalenia.

Otnovo, pojelavam Vi yspeh i znaite che imate moiata podrijka. Suguren sum che i mnogo drugi istinski Bulgari v chujbina sa sushto na tova mnenie.

yspeh, yspeh, yspeh!

Peter

българче каза...

Интересен замисъл, който предизвика доста бурни реакции. Вярно малко е попрекалил господин режисьорът с бруталните сцени. Дори за секунда много добре се вижда чиста порнография.
Категорично НЕ МИСЛЯ, че този филм е някакво отражение на живота в България. Отражение на живота на малцинствата, отражение на животът в дома, в който е сниман филма, отражение на животът на пропаднали хора - да, възможно е. Твърдо НЕ на това да е отражение на България!
Не, не си затварям очите, че такива неща съществуват, но да се обърнем към известното американско гето? Какво ще кажете? Там не е ли същото?
Страхувам се, че филмът ще излезе извън пределите на България и пак ще лъснем с някаква криворазбрана действителност. Пак ще има ромски деца - "Децата на България" ! БИВА ЛИ ТАКОВА НЕЩО, българи? Няма ли някой да направи един реален филм? Какво ще ми показвате малцинствата? Всяка държава ги има, да. Но не ги излага на първа линия и да се гордее с тях. Да прави филми за тях. Да публикува техни снимки - това е цялата нация. МОЛЯ ВИ!
И още нещо: щом навремето си избягал, затворил си очите за ставащото в България, поради каква причина идваш тук пак "да снимаш живота"? Там няма ли ги тези неща? При някоя мацка ли се върна? Щом веднъж си избягал нищо не ти дава право да обвиняваш когото и да било за каквото и да било! Да си стоял тук и да си помогнал! На избори ходи ли? Направи ли нещо за промяната на политическия живот в България? Знаеш ли кои са държавниците? Какъв е този псевдо патриотизъм? И накрая: Живял ли си с 200 лв. на месец за 3-членно семейство /неромско - на тях повече пари им дават/ в днешно време?

Светла Енчева каза...

Поредното изкуствено създаване на масова истерия, което цели да отклони вниманието ни от това, какво наистина се случва в България. Това, което видях и от двата трейлъра е че, първо, порно няма, второ, става въпрос за форма на социална критика, трето, от чисто кинематографска гледна точка (най-малкото - операторска), филмът е светлинни години напред от огромната част от продукцията, в последните години се произвежда в Бъргария под името "кино".

Ето първата ми реакция, когато видях трейлъра. Сега ще публикувам този коментар и в собствения си блог.

Светла Енчева каза...

П.п. Извинявам се за грешката с линка, ето правилния линк - http://svetlaen.blogspot.com/2008/01/blog-post_2364.html

Ivaylo Tonchev каза...

"Пак ще има ромски деца - "Децата на България" ! БИВА ЛИ ТАКОВА НЕЩО, българи?"

Децата са си винаги деца.

EdinLubo каза...

Пич, да не ти пука, продължавай напред смело. Както се вижда и от коментарите тука, много хора мислят като теб. Българските казионни медии и политици живеят още в комунистическо, без интернет и без уважение към свободата на творческо изразяване. Не съм гледал филма, иска ми се да е хубав, трейлърите са доста обещаващи и разтърсващи. Научих за филма от новините по БНТ - не съм в БГ, но гледам БНТ. Направо онемях от представянето в новините - особено след като ти прегледах трейлърите и видях за какво реално става дума.

По новините нещата бяха представени съвсем различно - порно с деца, насилие спрямо деца... сякаш ставаше дума за поредния извратен западняк (в случая български емигрант, "забягнал" обаче на запад), тръгнал на детски секс туризъм в някоя бедна страна. Все повече започвам да мисля, че властта не иска светът да види какво е реалното състояние на децата в такива домове. Състоянието на тия домове и на тия деца е най-големият срам за политици, медии (къде са им разследванията), а и за всеки редови българин (включвам и себе си тука). Истинската мизерия и насилие не се показва, затова пък медиите заливат електората с новини за новопокълналия БГ елит - сватби, скъпи коли, яхти, руси пички (може и чернокоси, ама да са манекенки). Отврат.
Все пак внимавай като се връщаш в БГ - като нищо ще те тикнат в пандиза за уронване на престиж, за секс с деца или по някой друго екзотичен параграф:).

Unknown каза...

Kum Bulgarche:

Ami tochno takiva kato vas sa problema na Bulgaria. Tolkova ste se obezverili, che mrazite dori sebe si.

Interesno mi e bilo vinagi kato vidia nikoi koito plache ot mizeriata, i vuv sushtoto vreme razviava BG flag-s i kreshti Velia Bulgaria.

Haide suzvemete se!

Vlezrete v purvata diskoteka i shte vidite 14-18 godishni deca (ako ne i po-malki) da se drogirat e e_ _ _t v toaletnite.

E, decata sa si deca.... bezmoralni dushi.

banditko каза...

Не съм гледал филма, но с удоволствие бих се насладил на поредната БГ глупост.
Надявам се да ме разочаровате, но личното ми убеждение е че у нас, както социалните институции, както загорелите за горещи заглавия празноглави журналисти, така и т.нар артисти не струват.
Всичко е борба за залък хляб.
Дано поне сте нахранили децата.
п.с. Подготовка се пише с Д
banditko

Unknown каза...

Стана ми доста интересно, малко ми е кофти щото съм от Бургас, но и аз съм се нагледала на грозни гледки и редовно ми се налага да бягам по улицата от малки момченца които ме гонят да ме фанат за ... или да ми искат една цигара и така, което мен лично много ме стряска и със сигурност не ми е приятно ! Цялата изтръпнах докато гледах кратките клипчета по сайтовете и откритото писмо... Плаче ми се, надявам се всичко да се промени, защото има толкова абсурдни неща, които се приемат толкова спокойно... Обичам България и бих дала всичко тя да се превърне в идеално кътче за живеене с розово бъдеще !

Unknown каза...

Zdrvaei!...
Pro4etoh pismoto ti nqkolko pati,,,istinata si e istina,,,no kogato izleze naqve vseki zapo4va da se pravi,kato 4e li za parvi pat se slu4va,,da ama ne,istinata e takava,grozna kartina,potresava6ti sceni,prostitutki,narkomani,,,i politici i upravnici zatvara6ti si o4ite,,,,,
Ne sam gledala filma,iskami se da go gledam,,,i da prav si za tova 4e misle6tite Balgari ne sa v rodnat si strana,,
Pojlevam ti vsi4ko nai-dobro i dano otvori6 o4ite na vsi4ki prave6ti se na slepi v Bulgaria
Anita

voxy каза...

Ето това Алексо, можеш ли да обясниш какво е? взето е от трейлъра ??? не е ли порнография? това ли всички по-нагоре с нетърпение очаквате да гледате, след като ви е харесал трейлъра

още тук

ever каза...

Радвам се,че все пак има истина, освен куртоазия и псевдокултура. Браво на voxy. За пореден път извратеното се представя за авангардно изкуство. ЛИЦЕМЕРИ! Ако бяха вашите деца,едва ли щяхте да ги снимате в подобни сцени. Но нали са "ничии" деца, съблазнявате ги. Добре е,че има и гражданско общество, за да има нужната реакция на подобни помии. Всички други аргументи против също са важни, примерно,че и извън България може да се гледа филма. Най-важното е,че са засегнати деца.

ati каза...

". Добре е,че има и гражданско общество"
Хахахахахахаха...гражданско общество... в България?!....ахахахахаха

loop4o каза...

Respect, човече. Хич да не ти пука от воя на тия лицемери!

sara каза...

ot kade moga da gledam filma mnogo e istinski i ot klipovete koito vidqh mn mi haresa nqkoi ako znae mn molq da kaje

Янко Лозанов каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Янко Лозанов каза...

Разбирам протеста срещу порока, бездуховността и невежеството! Време беше! Но това ли бяха най-подходящите средства? Естествено, че е нелепо да убиваме вестоносеца заради лошата вест, но все си мисля, че изкуството е нещо повече от буквално пресъздаване на реалността с акцент върху негативното и вулгарното. Нима творецът няма други средства да въздейства освен с цинизъм. И не е ли малко наивно да крещиш, че всички са слепи, а ти си едноокият, който ще ги поведе. Въпросът с това нужен ли ни е урок по родолюбие от имигрант е спорен! Ботев също е бил имигрант, но не снима от кораба калта покрай козлодуйския бряг, а слиза, целува земята и умира тук, Алексо! Не всички тук сме слепи и не винаги сме стояли безмълвно срещу чалгата. Четири години преди гръмовното ти идване създадохме това: www.slova-bg.com Никоя телевизия не го излъчи тогава, не го иска и сега. Не забравяй, че това също е България. Отговори ми защо според теб имаме сходен проблем, макар да ползваме диаметрално противоположни средства за противопоставяне срещу едно и също нещо? Отговорът е ясен: Това, срещу което заставаме ти и аз и хиляди мислещи българи, цялата разплуха, продажност и упадачна еуфория, в които тъне България днес не са факти, не са дори следствия - ТЕ СА ДЪЛГОСРОЧНА ЦЕЛ на българската вътрешна политика.
P.S.
Чалгата не е просто забавление за простаци, тя е ИСЛЯМСКИ ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ!
Желая ти много смелост, мъдрост и още повече спонтанност!

Demiurge каза...

Въпреки, че не харесах филма кой зане колко, твърдо подкрепям Алексо Петров за начинанието и се възмущавам от начина, по който медиите третират въпроса. Как пък нито един журналист не си зададе въпроса за авторското търсене, гледна точка и т.н., нито един не потърси да види какво въобще има във филма.
Видях изваденият от Voxy кадър. Аз този кадър не го видях в трейлъра. Може би е сублиминален? Дори и да е така (и въпреки, че не одобрявам употребата на сублиминални образи), нима си мислите, че автора наистина е снимал този кадър с децата, а не го е взел от интернет, където такива ги има на килограм? Това за мен може само болен мозък да го измисли. Жалкото от цялата история е, че сега ще има още повече пречки за независимите кинаджии. Ама то киното винаги си е било борба. Така че кураж, Алексо.

sraci каза...

Давайте филма

Само така можем да контролираме политиците ни - като показваме на света каква безотговорност изпитват към "поверения им за ръководене нараод"
Подкрепям напълно проекта - с две ръце
...и чакам филма !

Кирил Стоянов каза...

Изглежда филмът е със силно въздействие и отразява действителността. По тази причина се раздухват типични балкански махленщини от типа на "абе видяхте ли детската порнография". Изгледах трейлърите и никъде не видях участие на деца в порно сцени. Вероятно тези които са видяли това, което аз не успях, се дължи на тяхното извратено съзнание.
Предполагам, филмът ще е огледало на това, което се случва край нас, но ние удобно избягваме да видим, за да се чувстваме щастливи.
Наистина жалко, че се превърнахме не само в страна, която толерира чалга културата, но освен това страна, която нормативно налага чалгата в съзнанието на всеки българин. Страна в която овчето мислене е на почит.

vladosot каза...

Срещу чувството на вина, което този филм [вероятно] събужда у мнозина ще се изправи стена от отрицание и обругаване. Този, който се противопоставя на реалността с отричането й, най-вероятно има принос в създаването й! Най-големите насилници и перверзници ще викат най-силно срещу всеки опит да бъдат изкарани на светло практики и хора, които са им душевно близки. Според мен никак не е случайно, че държавните чиновници (т.нар. "експерти"), политиците и агентите на правителството, отговорни за (анти)социалната политика на държавата, първи скачат срещу идеята за този филм. Защото те, и самите институции, с които се идентифицират (а не с хората, заради които тези институции принципно съществуват), са едни от най-големите субекти, генериращи и поддържащи насилие в държавата. Перверзно е да се отвърща поглед от реалността и да се заклеймяват опитите тя да бъде показана. Някой да е чул официално становище, признаващо наличието на насилие и извращения в българската армия? По-скоро не, нали? А някой да се съмнява, че извращенията и насилието във всичките му форми са същностна характеристика на казармения живмот? Също не, нали? По същия начин реагират институциите в случая с този филм - отричат реалността. Само че всички знаем, че те лъжат! Разликата е, че в този случай не става въпрос за казарма, а за социални услуги! Или анти-социални?! Единственото "страшно" нещо, което може (и трябва) да последва един подобен филм, е няколко висши чиновници да си подадат оставките. В очакване на точно това продължение ще следя сериала... А също така и ще участвам, доколкото и с каквото мога, включително и с този постинг!

Успех!

Владо С.

Вали каза...

Един друг малоумник - Салвадор Дали - си е правил навремето реклама по подобен начин - с възможно най-много скандали и простотии, за да бъде забелязан. И толкова прост е бил, че ако не е била съпругата му рускиня (която е била блестящ мениджър и маркетолог по призвание), е щял да си умре сиромах с драсканиците си, които именно съпругата му е превърнала във велики рисунки само с помощта на възможно най-наглата и скандална реклама.

Явно е, че си научил добре урока си по маркетинг, но не си научил най-важното - ТОВА НЕ Е БЪЛГАРИЯ!!! Това Е В България, но НЕ Е България! Това в твоя филм може да е циганията на държавата, но това НЕ Е България и НЕ Е българско! И тези, които показваш не са БЪЛГАРИ, а са цигани - има огромна разлика и толкова по-зле за тебе щом не я знаеш.

Ако си българин, ще ме разбереш, макар и да не ти харесва и да не си съгласен.

Unknown каза...

Добре казано, Владо С.!

Към Алексо Петров - мога ли да закъпя филма на DVD?

Успех!

Unknown каза...

До "the teacher" - добре, че не преподаваш маркетинг или изкуство, щом смиаташ Дали за малоумник...

Yana каза...

Заплатено ли е на актьорите от дома за деца за труда им? Какво е било възнаграждението и какво се е случило с него?

Откак видях трейлърите точно тези два въпроса ме тормозят.

ssk каза...

the teacher,
АЗ СЪМ БЪЛГАРИН и не те разбирам, отвращавам се даже. Циганите са българи, такива са от години, такива ще си останат. Те живеят В България и са българи не по - малко от теб, или от колкото един българин е европеец. Именно такива като теб, расисти, са причината за съществуването на циганията, нещо което и аз не харесвам. Когато дадеш надежда на циганите, когато те видят смисъл да се обучат, когато знаят , че годините прекарани в училище няма да са напразни, защото ще има кой да ги наеме на работа и ако и тогава не се променят, ще ти подмина коментара.

Господин Петров,
поздрави за "Свирки", очаквам "Баклава".

ssk http://bsskg.wordpress.com

Светла Енчева каза...

По отношение на коментарите на voxy и ever - изгледала съм трейлъра няколко пъти, но подобен кадър не видях!

Unknown каза...

Наистина това е поредния пример на това - колко от излязлото от родните ни медии е истина и обективност - това е достойна тема за БАКЛАВА2. Но изобщо да не ти пука - нито за медиите, нито за никой! На който не му харесва да не го гледа. А аз, съдейки по трейлърите - за пръв път виждам, наистина български ФИЛМ. Ако това е порнография, не знам какво е всичкото ни кино до момента, по време и след СОЦ периода. СОЦ киното да си го гледат СОЦ поколението! Аз ще гледам БАКЛАВА.

Биляна Веселинова каза...

Като на кино. Живот като във филм. Успех! Не съм гледала продукцията, но явно е опит да се кажат многото неща с малките хора.

http://veselinova.blogspot.com/

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...

Абе тоя кадър го има, хубаво се загледайте около лика на батко ви бойко какво се явява: http://youtube.com/watch?v=IGH9RCJK8ak

alexo каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
alexo каза...

моля ве не спамвайте с повтарящи се постове!

alexo каза...

ПРИЯТЕЛИ,

ИСКАМ ДА ИЗКАЖА ОГРОМНАТА СИ БЛАГОДАРНОСТ на всички, които ни подкрепят и имат смелоста да застанат с имената си зад идеята на проект БАКЛАВА!

Алексо Петров
български кинорежисьор и продуцент

Вали каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Вали каза...

До s.

Когато аз пиша нещо се базирам на факти, а не на простотии като измисленото понятие "расизъм".

Защо мислиш, че на циганите не е даден шанс да се учат? Известно ли ти е колко цигани са записани в предишното училище, в което работех? Половината от записаните ученици са цигани!!! А известно ли ти е колко от тях посещават редовно училище? По-малко от 10 % от записалите се цигани. А знаеш ли какво направиха като дойдоха на училище след ваканцията? Точно тези цигани, които ти смяташ за българи, скъсаха знамената, за които МОН е платило пари, за да се създадат във всяка класна стая кът със знамената на България и ЕС. И скъсаха ВСИЧКИ знамена във всички класни стаи. Това го зная от съпругата си, която продължава да работи в това училище.

Като си толкова отворен и способен що не дойдеш да им обясниш на твоите "братя" цигани какво означават тези знамена, защо МОН е дало пари да се направят, защо трябва да има такъв кът, какво е това ЕС? И ако след като им обясняваш цял учебен час, се намери поне един циганин, който да може да повтори отговора на поне един от тези въпроси (няма да искаме от него чак и да го е осъзнал), тогава ела и ми говори, че циганите са българи.

Явно е, че някой друг малоумник или мошеник те е излъгал, че е лошо да си расист. Излъгал те е просто защото расите си съществуват независимо от това, че на този малоумник, който те е излъгал, това не му харесва. Да твърдиш, че няма раси и съответно между тях няма различия, е точно толкова малоумно, колкото да твърдиш, че Земята не се върти, а се върти Слънцето около нея.

От ЕС защо не дойдат да ни покажат как се интегрират цигани, ами само си седят в Брюксел и от 2000 км дават акъли, а? Защото от циганите, които са достигнали при тях са успели да разберат какво е това циганин. Само ти и други като тебе, които живеете сред циганите със затворени очи не можете да видите очевадната разлика между истинския българин и един циганин. Но това е и най-лесният път към вциганяването ти - твоето и на мнозина други.

И прави разлика между гражданство, етнос и религия! Защото българите спазват законите, колкото и да не им харесват (според Закона за народната просвета образованието в България до 16-годишна възраст е задължително) и пращат децата си на училище, докато циганите умишлено ги задържат да не ходят, а после само реват, че са дискриминирани (каква модерна и неразбираема дума!) и че няма работа за тях. А като ги изкараш на улицата да почистят снега и да си заслужат парите само пият кафе, пушат цигари и не могат да заслужат дори и мизерните си помощи.

Задай си въпроса: Защо бизнесмените не искат да назначават цигани на работа?
Да не би да мислиш, че бизнесмените са расисти? И нали не смяташ, че са такива малоумници, че да назначат на работа хора, които не знаят, не могат и не искат да работят?

Ако след такива факти продължаваш да твърдиш, че циганите са българи, значи, че просто си слаб ученик. Но какво да се прави - малцина са отличници...

РЕЧНИК: ОТЛИЧНИК - човек, който се ОТЛИЧАВА от другите - със знания, с умения, с постижения.

В резултат точно на манталитета на циганите са и проблемите, които създават на българското общество - раждат по много деца и после ги захвърлят на държавата, тоест на нас, работещите българи да се грижим за боклуците им. А такива заблудени като тебе ги защитават и не искат или не могат да видят ИСТИНАТА. А други пък даже и правят филми за тях. И какво показват с тези филми - ИСТИНАТА или ПРИЧИНИТЕ?

Разбира се, както посочих по-горе, не повече от 10 % от циганите полагат усилия да се интегрират в българското общество - учат се, трудят се и в резултат на усилията си постигат по-добри резултати от събратята си. Но си остават ЦИГАНИ и никога няма да станат БЪЛГАРИ. Просто защото РАСАТА им не им го позволява, а не защото има расисти като мене. Те сами искат да си запазят расата, а ти си тръгнал да ги интегрираш. Разбира се, има и по-умни сред циганите, които осъзнават всички тези неща и гледат да сменят расата си лека-полека - или осиновяват българчета, или се женят за българи. Това е само от полза за тях, но не и за българския етнос.

Мисли повече за българското в себе си!

yols каза...

Много хубави думи на автора, но нищо не значещи. Хората били слепи, а видиш ли той се върнал от Канада и прогледнал... ок, така да бъде. Но в какво искаш да убедиш хората?!? Че целта оправдава средствата?!? Ако си наистина патриот и искаш да разбудиш духовете, да събудиш заспалото българско съзнание - ок, браво!
За мен обаче целия филм си остава пълна манипулация и гавра с вече опетнената от собствената им съдба психика на децата, както от вас - създателите на филма, така и от всички, за които вие пишете, че са ви помогнали. И съжалявам, но благодаря на такива "будители" като вас.

Защо половината мнения са изтрити?!?

alexo каза...

Изтритите мнения са повтарящи се и пуснати по няколко пъти - спам...

voxy каза...

порносцената в трейлъра не нарушава ли ето този закон

Чл. 159. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г., бр. 92 от 2002 г.)
(1) Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява произведения с порнографско съдържание, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева…

???

Unknown каза...

Ако Баклава нарушава Чл. 159. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г., бр. 92 от 2002 г.), тогава какво нарушава порнографията коята се излъчва всяка вечер по кабелната ТВ?

Абе....

Кирил Стоянов каза...

до "the teacher"
Съгласен съм с теб, че това на филма не е България но е в България, което означава, че това, колкото и да ни е неприято, е част от България.
Виждам, че коментарите тук са понабъбнали, но айде да направим така:
1. да си дадем сметка съществува ли отразеното във филма в нашата българска действителност? Всички знаем, че отговорът е "Да".
2. опитваме ли се да променим тази действителност? Тук отговорите ще са двузначни, но четейки коментарите просто виждам два абсурдни лагера. От едната страна крещят злобарската "vijte se be mrusni bulgari!", а от другата - заровени в пясъка клави "това не е вярно!".
България не е само витрината. България е И това във филма.
Не е ли по-добре, като знаем вече за децата в този дом, да измислим как може да им се помогне, и наистина да свършим малко ефективна работа?
А колкото до порнографията... ми то ние живеем ежедневно в порнография. Като започнете от порнопевиците и стигнете до порнополитиците. А специално "баклава" в никакъв случай не може да се нарече порнография.

Unknown каза...

Към Учителя:

"Но си остават ЦИГАНИ и никога няма да станат БЪЛГАРИ. Просто защото РАСАТА им не им го позволява, а не защото има расисти като мене. Те сами искат да си запазят расата, а ти си тръгнал да ги интегрираш. Разбира се, има и по-умни сред циганите, които осъзнават всички тези неща и гледат да сменят расата си лека-полека - или осиновяват българчета, или се женят за българи." - Точно това е расистко изказване. Отделно от него, бих се сугласил със вас.

Расата не позволява нищо на когото и да било, човек сам определя целта в живота си, мотивацията си, и т.н.

И така...

vladosot каза...

до yols
Лично аз смятам, че хората, напуснали родината си нямат право (морално) да критикуват родината си в същата степен, в която онези, които не са я напуснали. От друга страна, обаче, те са в много удобна позиция да го правят. Първо, защото на нас сетивата ни закърняват и преставаме да усещаме вонята, да чуваме чалгата и да виждаме насилието (или защото това е толкова непоносимо, че си запушваме носа, ушите и извръщаме очите). Второ, защото ние се страхуваме! За разлика от нас, чужбинските българи не зависят от никого тук и поради това не се страхуват да казват и показват нещата така, както ги виждат. Имат тази здравословна дистанция, която им избистря очите и ума и им дава сила!
Във всеки случай те имат много по-голямо право да критикуват България и българското, в сравнение с журналистите от BBC. А освен всичко друго на тях им пука!!!
Поздрави!
Владо С.

Sofia каза...

Az v momenta sa6to snimam film i iskam da ti kaja slednoto: ima granici!Izob6to ne si proqvil i kapka kreativnost i ne vijdam kak dori moje6 da se nare4e6 rejisior!Ti si obida za profesiqta. Porno scenite bili i te samo s cel reklama ne moje da sa interesni za normalno misle6tiq zritel. Taka 4e spesti ni pomiqta v glavata si za napred molq. Tova e moeto mnenie kato profesionalist i zastavam tvardo zad nego.

Вали каза...

До Кирил Стоянов.

Ща си позволя да допълня Вашия коментар с цел да доизясня моята позиция, която изложих в предишните си коментари.

Предлагате да помогнем на тези деца.

Да, добре е, хубаво е, благородно е и дори бих казал, че е в кръвта на българина да помага на нуждаещите се.

Но по какъвто и начин да помогнем на тези деца и на други като тях (защото едва ли са само те в България в това положение) ние всъщност само заобикаляме същността на проблема, а не го решаваме от корен, тоест не го отстраняваме като съществуващ проблем. Защото СЪЩНОСТТА на проблема не е в това как живеят такива деца и как се отнасят с тях в домовете - това е само СЛЕДСТВИЕ, а е в това, че ТЕХНИТЕ родители са ги изоставили (като изключим сираците) и то умишлено с цел избягване от отговорността, която трябва да поеме всеки родител от момента, в който става такъв.

И точно това е СЪЩНОСТТА на проблема - че изоставянето на деца е МАСОВА практика именно сред ЦИГАНИТЕ. И тук никакво затваряне на очите и никакви спорове не помагат за решаването на проблема. Който все още не знае за този обществен проблем (защото той се превръща в проблем именно на цялото общество) нека се вгледа по-внимателно в лицата на децата от който и да е дом за деца лишени от родителски грижи и ще види, че във всеки дом над 90 % от децата са именно ЦИГАНИ. Има и бели деца, тоест българчета, но те са рядкост и предимно са сираци, тоест те не са изоставени от родителите си умишлено. Докато при циганите това е тяхна политика и техен манталитет - живот на кукувица. А ние, българите, понеже сме добри и възпитани, търпим това положение и харчим грешни пари да даваме възможност на тези циганета и те да станат хора.

Решението на проблема е в това, което българската държава, като всяка друга бяла държава, прави и до сега - да дава възможност за равноПРАВЕН и без дискриминация достъп до обществени услуги като образование, здравеопазване, социални услуги. И никой не може да ме убеди, че циганите са лишени или дискриминирани в това отношение. Даже бих казал, че умишлено са облагодетелствани от съвременните български политици по отношение на социалните грижи.

Обаче какъв е резултатът? Болшинството цигани НЕ ЖЕЛАЯТ да се учат, да се трудят, да спазват законите и да се интегрират в българското общество. И после някои заблудени българи твърдят, че има расизъм и дискриминация.

Или накратко казано - ако имаше начин да накараме циганите да се учат и работят, тогава циганетата в домовете щяха да бъдат не повече от 10 % от децата там (колкото са приблизително циганите в българското общество) като общия брой на тези деца и домове щеше да е много по-малък.

Но проблемът е именно в РАСАТА и МАНТАЛИТЕТА на циганите - те в никоя страна по света не желаят да се учат и да се трудят както белите хора правят това.

Да не би защитниците на циганите да искат да кажат, че италианската държава е по-малко бяла и по-малко европейска от България като не признава собствените си цигани за граждани на Италия - не им признава граждански права, не им дава право на образование, на здравеопазване, на социални помощи?

А що се отнася до филма (не мога да го коментирам като филм, защото не съм го гледал) той може само да покаже, че съществува някакъв проблем, но не може да го реши именно защото проблемът е обществен и решението му е по силите на цялото общество.

И така ще е в България с циганите до тогава докато не се предприемат по-кардинални мерки, за които тук няма да пиша. Само ще подскажа някои възможности - Рейгъномиката започна с това, че Рейгън направи минималната заплата по-голяма от всички социални и църковни помощи взети заедно с цел да накара чернилките и мързеливците в Америка да се хванат на работа.

Твърдо подкрепям "българче"!!!

Вали каза...

За расизма.

Онези, които не искат да са расисти или обвиняват другите в расизъм, нека ми/си отговорят на следните въпроси:

Смятат ли за нормално човек да не иска да защитава себе си, семейството и децата си, рода си, етноса си и расата си и в същото време да защитава други хора, чужди за него семейства, етноси и раси?

Смятат ли за нормално определени етноси (особено когато са малцинство в една държава и не са коренните й жители) да искат повече права, привилегии и участие във властта от коренното население и етнос в тази същата държава?

На тези два въпроса с "да" може да отговорят само завоеватели (каквито българите никога не са били), световни империалисти, комунисти, цигани и евреи.

Аз съм твърдо убеден, че индийците и циганите са в правото си да защитават расата си и етноса си само в Индия; евреите са в правото си да защитават етноса си само в Израел (колкото и нелегитмна и измислена да е тази държава); турците - в Турция и така нататък. И те го правят.

Само в България българите нямат право да се защитават от наглостта на чужди за тях раси и етноси. Само в България сега е възможно турци да са във властта, да гърми джамия на пъпа на София и циганите да излизат по улиците на столицата с ножове и колове под зоркото око на полицията. Такова чудо няма никъде по света. Освен в България. А, имаше скоро във Франция, но за кратко.

alexo каза...

sofia - кажи как се казваш ако имаш лице,
ако не - можеш да ми пишеш на
alexopetrov@gmail.com

Unknown каза...

Към Учителя и "За расизма":

Незнам откуде ви идват убежденията, но веднага си личи колко са бедни на събстанция.

1) Какво общо има от къде гражданите на БГ произлизат след като те са родени, и израстнали там? Какъв им е броят е абсолютно без значение. Важното е:

2) Законите/свободите да се прилагат/дават еднакво към/на всички граждани еднакво. Ако циганите излизат по улиците на столицата с ножове и колове и нарушават реда, тогава участниците трибва да бъдат наказани според закона.

3) Що се отнася за: "Такова чудо няма никъде по света." - явно нямате идея за какво говорите, както и за минималната заплата по времето на Рейгън.

Unknown каза...

Eto Ychitelu, obrazovaite se:

http://www.dol.gov/esa/minwage/chart.htm

http://oregonstate.edu/instruct/anth484/minwage.html

Unknown каза...

Alekso,

Moje bi nai-goliamoto viznagrajdenie ot "Baklava" e debata koito vuzbudi. Da ne govorim kolko silni sa BG emigrantite dnes. Nishto che ne ni obichat niakoi v Bulgaria - izglejda te prosto zavijdat.

Nishto che mnogo Bulgari v BG sa obezvereni i ozlobeni, az imam viara v kachestvoto na Bulgarite po cial sviat. Realnata predstava za sveta i svobodnot mislene, koieto emigraciata ima e bezcenno.

Zatowa, davai napred, kolkoto poveche debat, tolkova po-dobre!

Unknown каза...

http://www.imdb.com/title/tt0113540/plotsummary
Спомнете си филма "Хлапета"!!!
Изкуството трябва хапе, блъска и отблъсква, показва и наказва. Майната им на тези в костюмите!

Янко Лозанов каза...

Тук са изместени основни принципи. Ако имаш информация, че се извършва престъпление си длъжен да уведомиш правозащитните органи. Те имат право да го докажат с разполагането на специални разузнавателни средства, ако е нужно. Или можеш да се заложиш и да чакаш документалния кадър. Но не можеш да пресъздаваш престъплението, защото това е подбудителство - особено когато става дума за деца. Професионалните актьори се подготвят с години за процеса на пресъздаване на образа, за да успеят да съхранят себе си на дистанция в този процес. И дори те имат психохлогически проблеми след сблъсък с тежък и престъпен типаж. Как се отразява снимачния процес на подобни гнусотии върху психиката на деца. Къде са договорите им, в които всичко е подробно упоменато-сцени, дължини, брой дубли, хонорари...Колко повторения бяха необходими, Алексо, за сцените с детския секс? Честно? Кога се почувства удвлетворен? На кой дубъл беше доволен? В Холивуд по време на батални сцени пазят сянка на конете, ти си се отнесъл с децата по-зле и от животни.Недопустимо е да информираш обществото за престъпление с деца възпроизвеждайки го N на брой пъти. Ти твърдиш, че протестираш срещу престъпното отношение към децата-нима не разбираш, че си повторил едно към едно същото престъпление??? В "свободния" свят отдавна да си осъден за подобно филмче. Но ти знаеш това и идваш тук да се пъчиш и да играеш на напредничав творец. Мисля, че фатално си прекалил!Чаплин също снима филм за живота на дете от улицата, но не го унижава! Според мен този скандал има пряка вътрешна взаимовръзка с "МИТА БАТАК"! Отново от чужбина, отново някакъв псевдо професионалист, отново някакъв безродник идва и започва да ни отваря очите-този път ни учат, как да се грижим за бъдещето на нацията. Мисля, че и в този случай професионалната гилдия трябва да се намеси и както историците ни се противопоставиха на онези недоучили ентусиазти, сега професионалисти в киното да развенчаят мита за "Родолюбеца Алексо", който като един Алеко попътува по света и реши да да ни разкаже туй-онуй! Уродливото ти отроче, Алексо, не само не е България, то е гнусна манипулация, тенденциозна, вулгарна , престъпна! То е съзнателно оронването на престижа на една нация-могъща, горда, величава и светла, от която ти си се отрекъл и която сега лъжеш, че родолюбиви подбуди те движат да размахваш най-грозните явления в хилядолетната й история пред лицето на целия свят. Българите може би наистина не преживяваме достоен и светъл период, може би наистина в последните няколко десетилетия нямаме особени поводи за национална гордост, но все още не сме толкова оглупели, за да не разграничим родолюбието от злобата на аутсайдера. Ние ясно видяхме, че си се отрекъл от България. Според мен в следващите дни и седмици ти ще станеш свидетел на това, как България се отрича от теб! За разлика от първото второто е необратимо!

Unknown каза...

Софиа,
Ако смяташ, че тези трейлъри не са креативни, по-добре си гледай сама твоя филм. Всички знаеме на какво са способни "консервативните" режисьори на България. Единственото с което мога да сравня тези трейлъри са тези на "Requiem For A Dream" и "Irreversable", филми за които някакви си смешници като тебе, които имат наглостта да наричат себе си "творци", дори и не са чували.
Да сочиш с пръст един кадър, а вечерта да се забавляваш на вълните на "Спайс Платинум" е също толкова лицемерно, колкото това да говориш за морал, с зарита глава в пясъка!

Поздрав с Bulgara-Baklava,
Любо!

Unknown каза...

Spored: http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1146842

"На възпитаниците на дома ще бъде направена психиатрично-психологическа експертиза, за да се прецени какво е влиянието и как е възприето от тях случилото се." - Za gavrite koito sa poluchili ot vuzpitratelite tam???

i

"Вчера правителствената информационна служба съобщи, че министър-председателят Сергей Станишев е освободил от длъжност зам.-председателя на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Весела Банова по нейна молба." - Bravo Alekso!

Unknown каза...

Янко Лозанов - gluposti na turkala, priatelu!

Анонимен каза...

Здравейте,

За съжаление не съм гледал филма. Воден от истериите в медиите реших да потърся и открих в интернет клипчетата и сайта на филма [да живее Гугъл :-) ].

Ако филмът е толкова директен и честен, колкото фрагментите в клиповете, Браво! Някой трябва да говори на езика на киното (киното има най-директен достъп до хората) за истините у/за нас. Според мен Държавата България Е истинската порнография, защото порнографията не е в голотата или в показването на секс, а в изпразването на нещата от съдържание и от контекст.

А по повод на оркестрираното реакционно-псевдо-морално възмущение в казионните медии и, както ми се струва, предстоящия "лов на вещици" това би могъл да бъде сюжет на един бъдещ филм. Нека лицемерието и фалша да се видят.

Успех, и на режисьора, и на съмишлениците му.

Поздрави,

Ивайло Йорданов

Musician каза...

Преди години четох една много красива приказка на Андерсен. Разказваше се за крал, който искал от поданиците си да сътворят нещо невиждано. От всички които се изредили, кралят най-много харесал един часовник с фигурки. Признал, че това е най-невижданото чудо. И в този момент, излязъл селянин със секира, който раздробил часовника с думите "Всички вие сте зашеметени от чудото, но само аз имах силите да го унищожа. Не е ли това най-невижданото чудо на света".

За мен по-красиво нещо от родината ми няма. Както и няма по грозно нещо от пишман патриот, който в духа на "патриотите" от времето на Освобождението си седи на топло в Браила (разбирай в днешно време САЩ, или някъде другате) и плюе та се къса. България, дори и с нейната нелицеприятна действителност, си остава едно от най-красивите кътчета на планетата. И евала му на тоя майстор (Алексо Петров) който се пръкна от майната си и ОСРА българската действителност.

Ерго, баце, ти пък от къде знаеш каква е действителността в България, като толкоз си си топлил мъдите в САЩ? Аре седи си там и гледай американската действителност, като толкоз ти харесва. Най-малкото, бих се зарадвал ако намериш сили и "патриотизъм" да ми отговориш (ivan@aleksandrow.net) на следния реторичен въпрос - какво общо имат ЦИГАНИТЕ с БЪЛГАРИЯ (освен че трябва да ги търпим тук).
Не, братле, това твоето не е изкуство. Това си е една чисто и просто измекярска и чикиджийска пародия на филм, която единствено показва...че няма какво да покажеш. Всеки може да шокира - един по малко, един повече. Някой се изпикал на центъра на София - ШОК. Дете било пушило - ШОК...
А ТИ КАКВО НАПРАВИ БЕ, ПИЧ, ДА ПРЕДОТВРАТИШ ТОВА? ФИЛМ? ЗАВРИ СИ ГО ТОЯ ФИЛМ В.......

(Зная, че звучи просташко, но понякога на човек се налага да се принизи до достатъчно ниско ниво, белким "ВЕЛИКИТЕ" го разберат. Принципно, това не е моя стил на изразяване и общуване, но омразен ми е всеки "самоотвержен миризливец" който ми плюе по държавата, под предлог че прави нещо за нея. Ако така се прави нещо за България...ми айде по добре да си купим от американците една атомка и....)

Unknown каза...

Kum Ivancho Musikanta:

Ivancho, primitivnosta vinagi pravi srvnenie kude e po-dobre, tuk ili tam, USA ili BG, i t.n. A v tova ne e vuprosa, choveka e napravil film koito provokira diskusia, kato ne ti haresva ne go gledai, i taka.

A shto se otnasia za emigrantite, za sujalenie te mnogo poveche obichat Bulgaria ot mnogo drugi "mestni" Bulgari - tova e moiat opit. BG imigrantite imat mnogo po- obektivna i realno vijdane na Bulgarskata ralnost - neshto koeto chovek pridobiva sled kato izleze i vidi drugi kulturi, obshtestva, i rasi.

Inache, kakto ti kazvash, mirogleda ti e kato v prikazva na Andersen...

Ne slizai mnogo nisko, priatelu!

Unknown каза...

искам да кажа, че от teaser-ите и trailer-ите останах приятно изненадан от графичното оформление, идеята и реализацията. Браво за филма и дано той стане реалност! А тези, за които това е 'порнография', 'нехуманизъм' и тем подобни... ТОВА Е БЪЛГАРИЯ! ПРИЕМЕТЕ ГО!

Fear_or_love каза...

Мда ... проблемите ги има...
Само че има и други проблеми който са много по важни ама никой няма и да си помисли да направи филм за тях...

Защо не направиха един филм за това как ЦРУ финансираха превратите в българия? Защо не направиха един филм за това как въпреки че влязохме в европейския саюз , масово внасяме американски политически практики. Защо не направиха един филм за това как с наши пари , българи умират на територията на Ирак , борейки се за една измислена кауза , която е само в печалба на гигантски корпорации?

Не , никой няма да напарви филм за това. По скоро ще пуснат някой гига бълвоч който да откаже хората от гледането на нестандартно кино. После ще си гледаме биг брадър , предавания с Азис и новините в 20 часа. Докато един ден децана ни не се събудят с Радио идентификационен чип имплантиран някъде в тялото...

Musician каза...

Peter:
Петърчо, народът го е казал много хубаво:
"ГУЗЕН НЕГОНЕН БЯГА".

suzy_d каза...

teacher,
погледни тук утре или други ден, че имам нещо да ти кажа ама сега нямам време

Tutsata каза...

Доколкото разбрах, не всички кадри от "скандалният клип" са от филма. Ако е така не мисля, че е коректно и се нарича "лъжереклама".

А до това дали е порнография или не... Ами какво да ви кажа, ако взема една камера и се разходя по улиците на СТОЛИЦАТА, то моя "клип" ще е по-порнографски от този. Със сигурност!

Не разбирам защо трябва да се цензурира заобикалящата ни действителност!?

Мнението ми е, че трябва да има повече такива филми, а не само "цветя и рози"!

Unknown каза...

Kum Musicanta:

Интерсно защо, винаги хора извън България трябва да изобличават проблемите там?
Kate Blewett го направи в Могилино, Алексов го направи в Бургас.
Затова моля, запазете поговорките за себе си!

Musician каза...

peter:
Ами това се опитвам да кажа (именно защо):

Защото и тук са мухльовци и там са такива..и като нито тук, нито там има с какво да блеснат...айде да плюем...ама какво ще стане ако вземем да плюем по "ТЯХ"? Ще ни откъснат главите..а ако почнем да плюем "ТУК"...всички ще ни лижат задниците...както се и получава на практика...

EdinLubo каза...

Мартин Карбовски го е казал най-добре:

http://standartnews.com/bg/article.php?d=2008-01-14&article=217926

suzy_d каза...

(ne sym chela komentari ot Thursday taka che ako propuskam neshto, sorry)

to teacher -
учителю, имам няколко забележки за теб батенце...
казваш следното:
"завоеватели...Българите никога не са били" ...Кажи ми моля те, когато Симеон Велики е владял целия Балкански полуостров, да не би да го е придобил чрез сключване на договори? Да не би наем да е плащал за тези земи? Или когато Тревел помага на Юстиниан да завладее Константинопол...да не би да са отишли при Тиберий за да си цакат тройка белот? Или сигурно ще ми кажеш, че Крум и Никифор са били първи авери, преди нашия да му е изкормил мозъка и да си е пийнал винцето?
Ти май не си по история учител, а?

Твърдиш, че: "Индийците и Циганите имат правото да защитават расата и етноса си само в Индия; Турците в Турция..." и т.н.

Първо на ръка, Ромите от повече от хиляда години не живеят в Индия; то по твоята логика могат Гърците на нас да ни кажат да ходим да си защитаваме расата и етноса в Монголия.

Второ на ръка, я кажи ми дали когато ТИ отидеш някой ден в Германия, да речем, и на Tеб почнат немците да ти викат "Zigeuner" и да те третират като нещо което са изчагъркали гнусливо от подметката на обувката си...я па как няма да се опиташ да си защитиш расата.
Ти май и по социология не преподаваш?

Казваш, че "Само в България е възможно Турци да са във властта". Хм... абе, я виж тук кво става:
http://en.wikipedia.org/wiki/Turks_in_Germany#Notable_German_Turks и скролни надолу. (може да трябва да копнеш цялата тази статия в notepad и оттам да вземеш link-a, щото не излиза целия адрес тук) Ще ти кажа направо какво ще намериш там. Имената на 5-има Tурци които са депутати в Бундещаг-а, 11 които са депутати из разните Ландщагове и още 5 немски евродепутати от турски произход. Това дори не е изчерпателен списък. Дори няма да ти споменавам колко Индийци и Пакистанци има в правителствата в UK и USA, между които дори и поне един Лорд, щото макар и да е ясно че и тях мразиш, сигурно ше ми кажеш "ама аз само за Турци говорех!" И преди да си ми казал "ама аз не говоря за турски депутати ами за турски партии" - еми няма защо да има турци във властта на други държави – в България живее пропорционално най-голямото турско малцинство в света - според НСИ над 740,000 души (2001г) = почти 10 процента; дори 3-те милиона в Германия не достигат и 4 процента. Но във всяка държава със значително малцинство е нормално да има такива партии – особено ако малцинството живее там от векове – както турското тук – визирам най-вече SNP и Plaid Cymru в UK и CiU в Испания, които защитават интересите на народите си (а пропо – прави разлика и между Народ и Нация: да, Ромите не са част от българския Народ, кръвно, но те СА от част българската Нация. А всъщност ти колко си сигурен в своето си "чистокръвие" – 2, 3 поколения назад може би? А по-назад? Помни, че дори бай ти Адолф не е бил чистокръвен ариец, а кво остава за теб и мен балканджиите, a.k.a. помиярите на Европа). И преди да си ми казал "ама те във властта ли са" ще ти кажа: някои от тях – да, останалите могат да бъдат избрани спокойно за такива, както във всяка една демокрация (каквато ние, колкото и смешна, съгласен съм с теб, но по други причини, Сме). И само като допълнение – ДПС е във властта само защото БСП ги избраха за коалиционни партньори, не помниш ли целонощните сесии в парламента преди 2-3 години – така че по-скоро на "българина" Сергей се ядосвай ако толкова мразиш правата и свободите.
Ти и по политология май не преподаваш...

Казваш и следното (това вече най ми хареса!): "Само в България е възможно да гърми джамия на пъпа на София" ...тва бат’Волен ли ти го каза? Щото "архонта" се опита да ми го каже на мен веднъж, и знаеш ли какво му казах аз? Че в Лондон, огромната Regent’s Park Mosque е на 3 км от Бъкингамския дворец, провери си го на google earth (знам, Баня Баши е само на 1 км от Народното, но помни, че Лондон е град с население от над 10 млн и диаметър над 50 км, и то гъсто населени така, че 3 км ама нищо не са за мащабите на този град, обслужван не от една, а от осем централни гари и пет международни летища. С удоволствие ще ти ги изброя ама не сега). И ако искаш, иди тук: http://www.salaam.co.uk/mosques/ и на town пиши "london", нищо друго. Да ти кажа ли какво ще ти излезе? Ще ти излязат адресите на 186 джамии в Лондон. Да, сто осемдесет и шест (да не те бъркат тези които вместо "mosque" се водят "centre", тва просто означава общ културен обект в който все пак има и параклис). Ако това не те задоволява, Grande Mosquee de Paris е на 1.5 км от ile de le Cite – това устройва ли те за близост? В Париж населението също е 10 млн (не тръгвай да ми спориш "ама по официални данни Лондон и Париж имат само по 6-7 млн" – тези данни се отнасят за официално регистрирани жители живущи в официалните граници на градовете, които граници всички знаем са доста по-малки от самите градове; а и колко от МИЛИОНИТЕ нелегални емигранти живущи там мислиш че са регистрирани? Нула братле, нали затова са нелегални. И тези емигранти са Нормално явление за един европейски град, а ти тук си тръгнал да ми се оплакваш за родените ТУК Роми и Турци. Ами сравнително голямата българска общност в Истанбул? – а дори не си и ФАНТАЗИРАЙ да ми оспорваш съществуването на такава, макар и да нямам точни цифри – та ние там на Турците сме им на земята, да ни изпъдят като мръсни кучета ли предлагаш?) Та, близостта на Лондонските и Парижката централни джамии устройват ли те, или е нужно да ти дрънкам и за Ahmadiyya Mosque Berlin, за Московская Соборная Мечеть и за Auburn Mosque в Sydney (което не е столица ама е главен град)? А да ти надувам ли главата със списък на черквите в ислямски столици и градове, като напр желязната българска черква Св Стефан в Истанбул, "висящата" черква El Muallaqa в Кайро или невероятната Notre-Dame d'Afrique в Алжир.
Ти май и по география не си даскал.

"Само в България могат циганите да излизат по улиците на столицата с ножове и колове под зоркото око на полицията" ...Писна ми вече от теб:
http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/news/news.html?in_article_id=404525&in_page_id=1770
разбираш английски, нали? - "изколете онези, които обиждат исляма"; http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2006/02/05/nflag05.xml Четеш ли статията? "...фанатици, някои облечени като атентатори самоубийци", а на плаката пише "който обижда Пророка – да мре", Belgrave square, между другото, е на 1 км от Бъкингамския; a тук:
http://warmonger.mu.nu/archives/picseven.jpg
"Европа – вашият 9/11 наближава" и да, прав си, пичагата в жълто със зоркото око наистина е полицай.
Тези протести в Лондон обаче не бяха еднократни, а траеха няколко седмици когато излязоха онези датски скици, а и на няколко пъти се случват (виж датите на статиите, а и ги прочети направо). От години се обсъЖДА въпроса – не еднократно, но особено след скиците - от политици, аналитици, социолози и сред хората. И съвместно с това знаеш ли какво ставаше? Поредни вътрешни министри като Джак Строу, Дейвид Блънкет и Чарлс Кларк, министри на образованието (няма кво да ти ги изписвам), самият Тони Блеър и други политици, най-запаленият от които бе вече независимият Джордж Галоуей (George Galloway – намери нещо за него, напр. в wikipedia, и се учи ОТ него; виж го и в wikiquote), веднага започнаха да РАЗГОВАРЯТ с мюсюлмански организации като напр Muslim Council of Britain за да обсъдят как да се реши проблема; как да премахнат омразата; как да научат по-радикалните хора измежду Белите и из малцинствата да се разбират. За това пък арестуваха и затвориха инсцинаторите на протестите, които наистина ЗОВЯХА УБИЙСТВА насред ПЛОЩАДИТЕ В ЦЕНТРАЛЕН ЛОНДОН – та не, не е само в Сф. Много ясно, че оправията не става със щракане на пръсти – тя изисква Време и Усилия... но затова пък хора като ТЕБ трябва да са Търпеливи и Положително Настрояни.

"Това чудо го няма никъде по света" Бил си навсякъде по света, без съмнение. По-скоро почти никъде из света не се гласува толкова масово за партии като атака - ясното изключение естествено е френският front national - но нали се сещаш че западът е изживял това, което ние тук обсъждаме, преди 30-40 години. Ние бяхме в хибернация до 1989, и сега всъщност живеем в средата на 20-ти век, от обществена гл.т. Затова трябва да се УЧИМ от уроците на Зап Европа, защото поне Tук имаме предимство – те наслуки са търсили решенията за тези проблеми, а ние ги имаме тях като един вид "литература" от която да взимаме пример, така че нашите политици, умишлено невзимайки поука от техните грешки, в момента извършват престъпление към обществото ни. Нали помниш какво каза Hubert в La Haine - "c'est pas la chute, c'est l'atterrissage".

Кога някой бг политик във властта някога е поговорил Сериозно и Продължително с организации като ЕВЕТ или с ромски дружества (които хич дори не са малко в бг – само на този сайт - http://www.diversitybulgaria.org/bg/organisations_zoom.php?page=3 има 46 такива) с цел подобряването на отношенията в дългосрочен план? Ама сериозно така, и продължително (тук не споря 100 процента че не е, просто не съм чувала, затова ако ми кажеш, много ще съм доволна, защото ще ми демонстрира, че наистина има макар и някаква надежда)...или политик, който да е говорил за подобряването на разбирането между младите хора из мнозинството и с малцинствата за да видят те, че има място за тях в тази държава. До колкото знам не го е направил, или поне за по-продължително отколкото само за пред камерите (да, съществува Национален съвет по етническите и демографски въпроси към Министерски съвет, но там до колкото се вижда са само въздух под налягане, говорят и не действат, само за пред ЕС да има какво да покажат. С удоволствие бих приела противоречиви аргументи тук). И знаеш ли защо не го е направил? Знаеш, много ясно, и тук съм съгласна с теб – защото НЯМА место за малцинствата тук. Защото политиците не правят Никакво усилие да ги приобщят и същевременно изпълнителната власт Не си налага да им наказва престъпленията. Кажи ми честно, ако ти живееш в софийското гето (да, такова е, няма какво да се лъжем) и виждаш, че можеш да си включиш тока и водата обаче никой не идва да ти направи здрава забележка или да те накаже когато не си ги плащаш...НЯМА ЛИ И ТИ ДА МИНЕШ МЕТЪР?...ама Сериозно си отговори на този въпрос. Защото според мен ти просто Умишлено не виждаш очевадната истина, и/или просто те мързи да погледнеш в перспектива нещата - т.е. че на политиците им е По-Лесно да влагат По-Малко усилия в наказанието на престъпленията на Ромите и По-Малко средства за да ги принуждават да ходят на даскало и да се изучават, защото така на Белите ще ни е много по-лесно да хванем лесния път и да кажем, че малцинствата цицали средства, че не спазвали законите, че ни се присмивали (е, нямаше ли и ти да го правиш? ...да, бе, ангелче си, знаех си); ПОЛИТИЦИТЕ знаят, че с това ТЯХНО бездействие, ние БЕЛИТЕ ще намразим МАЛЦИНСТВАТА, вместо да обвиним ВЛАСТТА за това, че ТЯ нищо не прави. Благодарение на силния глас и омразата на хора като ТЕБ и на първия ти авер Жан-Мари, не им се налага на властта да седнат и да вложат истински усилия в това да разкрият бездействието и корупцията Измежду Самите Тях Си и така да тръгнат да оправят нещата. Защото колкото повече мразим едните (Ромите и Турците), толкова повече оставаме другите на мира (политиците). А и когато някой ден Ромите се оправят и започнат да си намират работни места – я признай дали Ти няма да си първият който ще скандира : "ТА ТЕ НИ КРАДАТ РАБОТНИТЕ МЕСТА НА НАС БЪЛГАРИТЕ!" - признай си, ама честно. Защото много Бели в Зап Евр точно това викат. Значи всъщност няма как да ти угодим на мерака?
Така че май и психологията не ти е най-силния предмет – не се обиждай, а вземи от дума.

*

За расизма: да, ти си расист. Никой не се опитва да те обеди, че няма разлика между расите - то е ясно, че има. Но расизма не се изявява в това дали човек признава или не този факт, ами как гледа върху него и как действа по въпроса. Расист е онзи (това не е речниково тълкуване ами просто логично) който не се опитва да приеме разликите - да промени С ДОБРО това, което може, и да ПРИЕМЕ с добро онова, което не може (10-те процента от Ромчетата посещаващи даскалото от което ти си избягал не са ли ти се дразнели на теб, че ги обобщаваш с онези, които късат знамената и чупят? Ама те те ПРИЕМАТ теб, какво да правят, трябва да живеят дори и с теб все пак...); расист е онзи който казва, че разликите в ДЪРЖАНИЕТО на една раса са вродени и не могат да се променят (напомня ли ти това на твоето изявление по-горе, че "има и по-умни Цигани, които гледат да сменят расата си...но си остават ЦИГАНИ и никога няма да станат БЪЛГАРИ" поразместила съм го малко за да го съкратя но не съм променила контекста - а за това колко гледали да я сменят ще го адресирам по-долу); расист е онзи който просто плюе и псува по тези разлики и НЕ ПОЛАГА НИКАКВО УСИЛИЕ да ги промени За Добро.

Вложи усилие в 10-те процента, които ти сам призна че идват бре, човече. Научи ги ТЯХ да станат хора. Какво се оплакваш, че "ЕС не пращали никой" не те ли срам - та ТИ си при тях и ТИ си им даскал, а не еврократът – пробвай ТИ туй-онуй, та учителите не бива ли да са хора с въображение...пардон, те СА, защото съм присъствала в часовете на невероятни даскали точно в подобни училища като твоето, до колкото си го описал. Защото ако им покажеш колко им мразиш расата и съответно самите ТЯХ, БЕЗОСНОВНО, те ЩЕ ТЕ НАМРАЗЯТ ТЕБ и като пораснат ще се отчаят от всякаква надежда в тази държава и ЩЕ станат такива, каквито ти си предсказал – ПО ТВОЯ ВИНА. Защото ти, като учител СИ ДЛЪЖЕН СИ ДЛЪЖЕН СИ ДЛЪЖЕН – не знам как да ти го забия това понятие в кухата ти глава - СИ ДЛЪЖЕН ВСИЧКИ ДА ОБУЧАВАШ ПО РАВНО, глупако. Не се ли отнасяш поравно със всички тогава ТИ НЕ СИ УЧИТЕЛ. Като учител Ти Нямаш Право Да Съдиш детето ами само да го УЧИШ и то НА ДОБРО. Защото Ромите които искат да направят нещо с живота си НЯМА "да се оженат/омъжат за Българин или да осиновят Бяло дете" както ти каза, ами те ще се постараят СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД да измъкнат от тинята в която ТИ се опитваш да ги оставиш и после да ги наплюеш, че не са направили усилие да излязат от нея, е как да направят като знаят че ТИ САМИЯ стоиш отстрани и ги сочиш и им се смееш с наглите си предразсъдъци. Толкова ли е трудно да видиш, че е омагьосан кръг и че ТИ, като По-Образования, си длъжен Пръв да го скъсаш. Черните в USA и в ЮАР никога нямаше да могат да си извоюват правата без хора като Мартин Лутър Кинг, Малколм Х, Нелсън Мандела, Дезмонд Туту и т.н., но толкова важни са били и хора като Линкълн и Де Клерк (знам, че сега в ЮАР има проблеми; знам, че Линкълн е имал и други политически натисци за да даде свобода на Черните - не си и помисляй да ме учиш по история [нито на граматика]), но ако ТИ напсуваш малкото ромско Мартин Лутър Кинг-че (хич не се смей) преди то дори да си е заформило политическите идеи в главата...откъде знаеш, че то всъщност няма да се превърне в едно малко Абу Хамза-че или лидърче на бъдещата българска UCK? И вината за евентуалните умрели Българи и Роми ще бъде твоя. Лично. Не, не преувеличавам. Ама изобщо. Защото благодарение на ционисти (бъди спокоен, правя разлика между ционисти, Израелци и Евреи) и Сърби с виждания като ТВОИТЕ от 59 години насам се колят в Палестина, и преди 15 се колеха в Косово, Босна, Хърватска, та дори и в Словения за кратко.

*

Та ти явно не знаеш фактите. И човек който не знае факти, няма правото да анализира факти, защото анализът става само НА БАЗАТА на факти, щом става въпрос за ДЕЙСТВИТЕЛНА ситуация. Не говорим за литература, че да анализираме мнения, а за ЖИВОТЪТ на ИСТИНСКИ хора. Та, който не предлага факти няма право и да развива тези, няма право и да философства, защото когато го направи, заблуждава хората които могат да прозърнат.

Защото е очевадно как ти по-горе говориш хем наизуст, хем наслуки, предполагам частично с цел да агитираш, защото нямаш с какво да обедиш. (Опитваш се да заблудиш, защото нямаш с какво да обедиш – и не ме учи на правопис, че много съм ти изнервена точно сега.)

Според забележките, които ти направих, си личи че не само никъде не си бил (бил ли си в Бронкс, или в Брикстън, или във Витри-сюр-Сен? И ако ли да, защо нищо положително не си научил?), ами че нито с исторически факти разполагаш (или поне ги игнорираш защото ти е по-изгодно. Всъщност по-скоро на това съм склонна да вярвам, защото много от писаното ти всъщност е много умно, но сякаш насила си изкривяваш душата точно преди заключенията си), нито гледаш новини (браво - беше чул за Парижките бунтове, ама нещо не си разбрал май – те изобщо не бяха "кратки", ами траеха повече от месец, и то не веднъж ами значителни размирици станаха и в 2005 и в 2007, да не говорим за по-малките случки, а в 2005 те бяха във ВСИЧКИ големи градове – над 100 градове и села бяха засегнати общо, а мин председателя мобилизира 8,000 ченгета: http://www.vie-publique.fr/politiques-publiques/politique-ville/chronologie/ . А за Лос Анджелиските и другите бунтове в сащ, дето толкова често ставаха през 80-те и 90-те? Или ако ги бе споменал, нямаше да ти излезе аргумента може би?), нито имаш някакво желание да промениш нещата за добро (преди да ме питаш – да, аз имам и действам по това желание, може нищо да не постигна но ще съм положила по-силно положително усилие от твоето отрицателно, и това ще ми позволява да спя полу-спокойно, защото някой ден не дай си боже ако някое детенце бъде нападнато от разубедени от системата Роми, ще знам че това не е било поради липса на мое усилие, ами поради липса на твое. Аз по принцип дори не исках да си губя времето да си блъскам главата в този блог, обаче си викам може някой по-уязвим човек да ти прочете коментара и да ти се върже, и тогава би било МОЯ вина, че този човек съм го изгубила на теб). Между другото, двата ти въпроса са погрешно зададени. Лидерите на някои партии може би искат несправедливо голяма власт и несправедливо си я търсят – но не мрази, напр, софийските Турци за действията на кърджалийските мафии, а и не бъркай лидерите с народа: все повече млади Турци гласуват за ГЕРБ, например; също така нашият приятел "Дъбъл-Ю" НЕ Е американският народ; Йосиф Висерьонович НЕ Е бил Руският нито съветският; и не може да се мрази Камбоджецът само защото Пол-Пот е бил лош – та той е избивал Камбоджецът. Гепиш ли ми мисленето? И никой не трябва да казва, че защитавайки друга раса ти излагаш своята в опасност – прочети ми отново скобата по-горе; прочети отново за ционистите и палестинците; прочети отново Този параграф след като стигнеш до края на този ми post, защото Тук *** отговарям на въпроса който ще ми зададеш Тогава. Та не, не си прав. ВЪЗМОЖНО е хем да даваш права на другите, хем същевременно да си пазиш народа. Съвместими са двете. Аз ти дадох примера за Малколм Х по-рано, но нали всъщност се сещаш колко ЧЕРНИ са били против политиката му, просто защото са виждали как това негово насилие може да доведе до по-лошо. И са били прави – на места е довело. Но от друга страна Малколм Х е бил престъпник който САМ е решил да направи нещо за своя народ. Но ти не можеш просто да се надяваш, че хора като Малколм Х ще се раждат всеки ден. Както ти казах, ти трябва да им помогнеш, приятелю мой. Дори в теб не съм загубила надежда :-)

***

Та, какво общо има всичко това с филма, за който спорим? Еми най-ясното е, че в повечето домове действителността е доста зле. Не само в Могилино. Не само в Коджакафалията. А в много повече от тях. И това – т.е. един човек да дойде да представи една истина чрез средствата които му предлага киното, чрез една история - не го е измислил Алексо Петров. Убеден съм, че много от Вас които са гледали Божий Град (Cidade de Deus) или Tsotsi хем сте ги харесали, хем сте взели някаква поука от тях. Обаче защо тогава можем да приемаме да гледаме на кино чуждото насилие и изнасилие, а когато насилието в България ни бъде изявено – и то дори не толкова графично колкото в тези 2 филма - се ядосваме? Все пак "ебането" в Баклава си личи, че е монтаж. Целувката си е целувка. е, и? голям прас. Едно дете много повече ще се травматизира когато погледне задната страница на Труд и види – не, не голите мацки – убийствата и катастрофите които така ясно са показани на снимки. Не често, но поне веднъж в месеца има показан труп на истински човек при катастрофа, облян в кръв. На умрели хора със счупени тела проснати насред шосето, или с дупка в главата. ТОВА трябва да се спре. Да се има малко уважение към човешкия живот и към горките хора и нещастните им семейства които ще го видят това. Защото видиш ли го, дори за миг, няма забравяне. Кошмари до края на живота ти, как ви се струват? Но никога никого не съм виждала пред Полиграфическия да протестира срещу журналистите на Труд и на 24 Часа. Защото Това не е журнализъм тяхното а е просто Неморално. Не върви аргумента, че го правят с цел да стреснат хората и да се намалят пътните произшествия – тези снимки ги има във вестниците от както се помня, а според НСИ изобщо няма значителна промяна във "външните причини за смъртност" или по-напоследък в "транспортните злополуки" - http://www.nsi.bg/SocialActivities/Health.htm Или преди години по новините бе показан, горкото момче, млад руски войник обезглавен, бавно, по улиците в Грозний, след което му се подритваше главата по земята – в час, когато дори и дечицата гледали Сънчо може би още не са си били легнали. Не - кой твърдеше горе за крайности, че истината е ok да се показва по новините, а на филм, не - ТОВА не е журнализъм, това е Брутализъм. Защото войната в Чечения бе далеч от нас, и този кадър Нямаше за цел да поучи или да накара българския народ да се обяви против войната на Путин. Това бе най-гадния вид сензационализъм от страна на някой боклук в ТВ канала излъчил го. ТОЗИ нещастник е болния мозък, а не Алехо Петров, защото в Този кадър от Кавказия Нямаше Смисъл.

А вие сте се хванали да ми се оплаквате за някакъв си Филм...на кой свят живеете, бре, хора? Чувате ли се изобщо? Един филм, ако е направен професионално, няма да травматизира участващите в него деца (свързали ли сте се с режисьора да a бре, коментаторчета малки. Питайте го първо НЕГО, иго питате как го е направил? Защото не само на ТОЗИ сайт, а ПОНЕ НА ОЩЕ ДВА които съм намерил, ТОЙ СИ Е ОСТАВИЛ E-MAIL- тогава плюйте...и то САМО АКО НЕ ВИ Е ИЗГОДЕН ОТГОВОРА МУ. Нямате право да отговаряте, ако не сте запитали). Децата в дома и във филма това ГО виждат и го ЖИВЕЯТ. И въпреки всичко, много - ако не и всички, не мога да преценя изцяло - от полемичните сцени в trailer-ите СА МОНТАЖ...вие в кой век живеете, не сте ли запознати с това понятие? А и нали знаете, че СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ са присъствали на снимането? (за това кой прав кой крив няма да коментирам, защото само социалните и екипа си знаят истината, дано само тя да се окаже с морално основание.) Нали знаете, че Петров е дал ИНТЕРВЮ с медиите в Центъра на Бургас преди филма. Водил е блог по време на снимането му. Не сте ли го разбрали това? Четете ли блоговете и вестниците изобщо или само ги "коментирате" като папагали?

И какво толкова ще стане ако някой покаже един филм показващ истината? Филм който всъщност е рекламиран като една "приказка за 2-ма братя". Полемиката става за около 5-10 секунди Монтаж. Гледали ли сте филма? Ако случайно бъде номиниран за някоя западна награда, ще се потупате ли лицемерно по гърба, казвайки "та аз пръв гледах трейлъра и много ми хареса!"...или? Само вие си знаете.

За въпроса дали напуснал държавата Българин има право на мнение. Та той да не е невъзвращенец (по-младите от Вас, вижте тази дума в речника и научете какво означава, и благодарете на Бога, че някой ден ако решите да ходите някъде на гурбет ще имате тази възможност) от бай-ти Тошово време? Всеки има право на мнение. Да, дори и вие които плюете. Но вашето до голяма степен е неинформирано (най-малкото защото не сте гледали филма, и защото го сравнявате с глупаво-направените БГ предавания като Господари на Ефира, където ви се добавя смях за да знаете къде трябва да се смеете) и съответно просто звучи смешно пред, примерно, един по-възрастен човек, който е изживял това, за което се опитвате да го учите, и е забравил онова, което на вас дори още не ви е хрумнало. Един тъй-наречен "ex-pat" какъвто е Петров ИМА правото да се завърне и да ни посочи на какво сме заприличали. Защо ли? Защото той е живял тук под Жан ти Виденов и правителствата преди него, когато влизаш в магазините и рафтовете са ПРАЗНИ братче – разбирате ли го изобщо това, малките – и хлябът, ако го има изобщо, ти е 300 лева. И когато човек си е пресичал улицата на зелено и изведнъж няква си джипка с черни джамове бие спирачки, излиза ти някъв си гардероб от ВИС-2 и ти набива шамарите защото си дръзнал да му пресечеш пътя, макар и Той да е на червено. Защото Петров го е страдал това и е решил да излезе от страната за малко (може и за много – всеки сам си знае), да събере сили, да се върне и точно както някой каза по-горе да ни покаже огледалото. Чистото си High Definition огледало на мръсната ни действителност. Защото за щастие Виденов и "ВИС" вече ги няма, но кутията на Пандора която те отвориха си остана, и дори се разви. И Петров Има правото да дойде, да разгори ТОЗИ дебат който водим и, показвайки си филма да се надява, че ще има поне НЯКОЙ от измежду политиците и журналистите на когото да му се разтопи вкамененото сърце, който да си мръдне задника и да помогне на тази страна да направи поне една крачка напред. Защото колкото и да не ви се вярва, хора като него най-често се надяват чрез малки постъпки – понякога правилни, понякога погрешни, но предполагам и се надявам винаги добронамерени – да променят нещата с цел ДА ПОДОБРЯТ тази смотана наша държава (виждали сте графита предполагам по ботевградско шосе май беше, може вече да са го изтрили "обичам народа, мразя държавата" винаги много ме е кефил човека който го е написал). Защо ли? защото не забравяйте, хора като Алехо все пак си имат СЕМЕЙСТВА и ПРИЯТЕЛИ които все още са в тази гнусна тиня, и понякога, колкото и тукашните да ровим калта, трябва да дойде някой с по един багер марка Баклава и да ни помогне. Защото повечето "избягали" в чужбина си обичат страната и ИСКАТ НЯКОЙ ДЕН ТУК ДА СЕ ВЪРНАТ; и Защото СА страдали преди, както предполагам и ти, учителю; и Защото сега не им е баш розово в чужбина - те Искат някой ден да могат да си довършат страданията ТУК – съответно по-добре тези страдания да са по-леки – хем за тях, хем за сънародниците им - затова, Да, според мен те Искат да подобрят нещата, и съответно Имат правото да го правят. И ЗАТОВА показват неща които, учителю, "са В България" макар и да не "СА България", защото като обърнат вниманието на гнилото ВЪВ щайгата, те се надяват да предотвратят изгниването на САМАТА щайга.

Чаткаш ли най после?

***

p.s. И когато Христо Ботев е целунал земята при Дунава да, Янко, той е идвал да се бори за правата си в собствената си държава, и да, точно той е знаел какво е да те тъпчат и газят в собствената ти родина, В КОЯТО СИ РОДЕН И В КОЯТО ЖИВЕЕШ. И съответно ТОЙ не е дал живота си с цел ТИ да имаш свободата да тъпчеш ДРУГИГО – сиреч, да вършиш онова, което той е умрял да предотврати.


(ей сега върни се тук: ***)

suzy_d каза...

pps. вижте и по-долу днешното отвореното писмо на сбфд - което още май обаче не е публикувано навсякъде - и забележете не само противоречивото становище на самия сбфд, който явно не знае как – или не иска - да си изгради едно здраво, независимо мнение*, ами и иронията във все пак пристрастеното становище на някои от медиите обсъждащи го.

* сбфд първо защитава правото на изявление на действителните реалности в киното, после се подмазва на прокуратурата и накърнява филма - и го прави по такъв начин, че дори е трудно от пръв поглед изобщо да им се разбере точното становище без повторно четене, а дори и тогава пак е трудно. В писмото им пише следното:
"Нима всички заедно успяхме да стигнем дотам да искаме наказание за вестоносците?"; "медиите са в правото си да са вестоносци на всякакви новини"; и "не филмът "Баклава" носи отговорност за недопустимия начин на живеене тук"...и опа, след малко какво става? Така извъртат нещата, че изведнъж Баклава е "първопричина за обществена опасност" и че "скандалното в него не съблазнява, а отвращава". И всъщност КАКВО им е мнението на сбфд в такъв случай? Какъв е Смисъла на това им писмо? Ами че киното, макар и Изкуство, не е ли също МЕДИЯ (т.е. СРЕДСТВО)** за информация и като такова и TO с правото си да представя нещата? (естествено, ако отговаря на условията които изредих в първия ми post по-горе, тоест за това Как е снимано.)


Така че Кого всъщност се опитват да убедят сбфд? Да защитят изкуството си, или да хвърлят режисьора на лъвовете се стараят? Или ако и двете се случат, чрез лицемерието им, така най-добре? Щом хората в тази държава дето уж те защитават го правят така че най-напред Себе си да балансират на уж най-безопасното място спрямо политиците - а майната ти на теб, макар и уж теб да те защитават – та тогава КОМУ да вярваме?

Ето ти олицетворение на фурнаджийската лопата в която се е превърнала почти всяка една институция в тази страна, приятелчета мои. Ето ти олицетворението на въпросната тиня. Всеки за себе си братче. Не на мен да е добре, а на вуте да му се ебе майката, с извинение.

**(за тези от Вас които не знаят, МЕДИИ, МЕДИЯ и МЕДИУМ са Една дума в корена си, на англ. значеща "проводник" или "начин" за правене/предоставяне на нещо, от латинската значеща "среда" - демек "медия" е всеки един ПОСРЕДНИК на информация между хората.)


***


Отворено писмо


ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ
ДО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ, ПРОКУРОРИ, МЕДИИ И ИНСТИТУЦИИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми сънародници,

Позволете ни да изразим публично нашето стъписване от случващото се с българското ни общество днес.

Очевидно процесът на културна деградация стигна някаква най-долна граница, при която смисълът на нещата се загубва, а в колективното ни съзнание причината и следствието объркват местата си. И в резултат сами се оказваме като общество извън координатната система на Доброто и Злото - готови да творим второто, а не първото.

Нима всички заедно успяхме да стигнем дотам да искаме наказание за вестоносците, че са се осмелили да ни кажат какво младенческите им сетива регистрират в живота около нас?

Нима ни напусна разумът, за да сме наясно, че не филмът "Баклава" носи отговорност за недопустимия начин на живеене тук и сега, колкото и да ни омерзяват свидетелства за такова съществуване от екрана? Или абсурдно приемаме, че в живота може, но на екрана - не?

Възможно ли е да не разбираме, че отговорността за престъпната липса на елементарни човешки условия за израстване и възпитание в специалните домове за деца е на държавата ни - такава, каквото си я правим самите ние, всеки със своите действия и избори?

Отговорността просто няма как да бъде на някакъв филм или на присъщия на всеки дебютант стремеж да подчертае "зоркостта" на погледа си за нещата, които предпочитаме да скриваме под масата, за да не си разваляме настроението.

Защо, всъщност, на никой не прави впечатление неуморното тиражиране от всички медии на скандалното във филма? Защо никой не ги обвинява, че и те го показват?

Не бихме искали да бъдем разбрани неправилно - медиите са в правото си да са вестоносци на всякакви новини. И тежко, и горко на всички ни, ако им се отнеме това право.

Въпросът е обаче за меренето с различен аршин на явления с една и съща природа и мисия, но постигащи я с различни средства - да свидетелстват за нас самите. А точно по отношение на тази им природа и мисия сега загубваме здравия си разум.

Защо не от вчера цялата ни медийна среда е буквално удавена в тъй наречената чалга култура, с нейния "секс текст" и "секс подтекст", и това се приема за нормално?

Защо всички ние като общество допуснахме вече толкова много години най-тежкият удар на прехода да се понася тъкмо от ценностната ни система? Тоест, от националната ни култура и особено от всеобемащото аудиовизуално изкуство на 21. век - киното?

Ако това не се беше случило, ако в държавата ни се живееше нормално, ако децата в специалните домове не водеха скотски живот, ако чалгата, порното, наркотиците, кражбите, просията, безчовечността, убийствата не бяха наше ежедневие и особено на най-младото поколение, ако всички ние като хора поддържахме смислен обществен диалог на ползу роду, филмът "Баклава" щеше да бъде само плод на болно съзнание - и нищо повече, а не първопричина за обществена опасност.

Уважаеми прокурори, помислете.

"Баклава" не е порнографски филм. Въздействието му не е върху физиологичните ни сетива като в порно филмите, достъпни по кабела във всеки български дом, създателите и разпространителите на които обаче никой не съди. Въздействието му е върху съзнанието ни. Скандалното в него не съблазнява, а отвращава. Това е нещо като film noir или черен филм, който в традицията на световното кино прави опит да посочи обществени язви.

Друг е въпросът, че младият автор на филма не се е справил с професионалните стандарти, задължителни при такъв микс от игрално и документално кино. Воден от желание да разтревожи обществената ни съвест, той го прави доста незряло "на всяка цена" - без да си даде сметка, че тъкмо в изкуството истината и етиката са в особена симбиоза. Че тъкмо в изкуството истината не може да се поднася с неетични средства, защото те подкопават моралните послания. Но това предполага професионална, а не друга оценка. И предполага колегиална дискусия, както за използваните в случая кинематографични средства, така и по въпроса за етичните ограничения при инсценировките в създаването на художествен документ.

Управителният съвет на Съюза на българските филмови дейци призовава всички обезпокоени от загубата на ценностни ориентири в националния ни живот - нека помислим, не е ли крайно време да се обединим в гражданско движение, което да започне да преоткрива значението на културата и съответно на нравствеността за добруването ни като общество.

За контакти: sbfd@sbfd-bg.com

15. 01. 2008

Управителен съвет на СБФД

Unknown каза...

Kum suzi_d:

BRAVO! Gorkiat Ychitel....

I po-goliamo BRAVO za tovi komentar:

"Аз по принцип дори не исках да си губя времето да си блъскам главата в този блог, обаче си викам може някой по-уязвим човек да ти прочете коментара и да ти се върже, и тогава би било МОЯ вина, че този човек съм го изгубила на теб."

EdinLubo каза...

Тия културтрегерите от сбфд са големи образи, как само са се изразили... младият автор не се бил справил с професионалните стандарти. Разтревожил ни бил, обаче незряло и "на всяка цена". Цената, драги кулуртрегери, се определя от размера на тревожността на индивида (тоест, субективно е). Заспалото общество, от което и вие явно сте част, не му се плаща висока "цена", защото то явно не е толкоз разтревожено. И затова се опитва да поучава и назидава един човек, който явно е решил, че няма достатъчна цена, която да компенсира за състоянието в тия домове. Понякога е по-добре да шокираш и да прекрачиш някакви имагинерни прегради (удобно наречени от обществото "етични граници"), отколкото да си хленчиш тихичко без никой да те чува. Което 99% от нас го правим десетилетия наред. Е не ви ли писна да си кротувате, не ви ли се прииска някой да ви стресне и извади от тая летаргия?
Алексо, не съм я гледал тая пуста твоя баклава, ама тоя шум, който се вдига, много ме кефи. Може и да се посъбуди тук-таме някой...

alexo каза...

suzi_d,
съжалявам за самопризнанието, но провокирана или не - искреността ми е тук :
досега не бях чел текст на Българин по темата, който да ме докосне така дълбоко...
Значи все пак има смисъл!? Значи все още всичко зависи от нас!?

alexo каза...

lubo,

дори и да забранят официално филма в България - не се съмнявам, че той ще намери път към публиката си!

За радост или за съжаление - филмът е като невръстно дете, което като порасне само тръгва по пътя си и колкото и да се опитваме да му помагаме или пречим, то трябва да го извърви само...

pipelota каза...

Трейлърите са доста обещаващи!
От такива филми имаме нужда - показващи реалността и съвременната ни народопсихология! Чакам с нетърпение да излезе филма!

Unknown каза...

Alexo,

Shte stane mnogo interesno ako zabraniat "Baklava" v BG. Nishto chudno i tova da stane - iavno ima dosta bezmozuchni politici, koito znaiat mnogo dobre che "reputaciata" im a na kladata. Neka da go zabraniat, i sami da si shtraknat klechkata. Zashto?

1) Neka poglednem zaglaviata v EU presata: "Bulgarskata durjava cenzurira izkustvo!" i tem podobni.

2) Rano ili kusno, filma shte se poiavi v intenet i togava vseki, dori i v Bulgaria, shte moje da go gleda v ydobstvoto na svoiat dom.

3) Ako "Baklava" ne e veche dostatuchno nashumial, che da dade vizmojnost na vas za po-golemi proekti, to togava edna zabrana sus sigurnost shte go napravi.

Drugoto neshto koeto me ychudva neveroiatno e zabludenosta na politici, durjavni administratori, niakoi jurnalisti, i osobenno na сбфд za celiat problem s trailerite. Koi sa te da davat prisudi? Povecheto "vikachi" sa po vsiaka veroiatnost stari ostatuci ot komunisma, koito oshte durjat postoze vuv tezi gnili organizacii ( kato сбфд). Razbiram, stava vupros za kontrol i suotvetno pari, NO svetut e veche drug. Svobodata na malkata media koiato doide s internet, you tube, google, i t.n. e nezamenima. Neshto, keoto debelite pusheshti alkoholici na durjavno postove koito gledat popfolk videos i karat kani SUV-ta i si misliat che sa v raia, ne razbirat.

Yspeh!

vrabchev каза...

Поправете ме ако повтарям някого, но къде в показаните трейлъри има порно?
Незнам дали истината боли и това е причината политиците да подгонят авторите. Незнам дали филмът е добър (няма как да знам), но ако това е причината някои отявлени "кинодейци" да видят в него заплаха за себе си и да водят война с авторите повсякакъв начин, не бих се очудил.

И все пак, искренно се надявам че нещата за които се говореше по медиите за насилие по време на снимките да са плод на детска измислица или журналистическа алчност за сензации, която неведнъж е създавала скандали от нищо, за свое облагодетелстуване.

Анонимен каза...

Ако забранят този филм това ще е не за друго ами защото показва доста неща ,които "не бива" да се показват. Всички знаят за тези неща, но естествено е по-лесно човек да се прави че не знае какво се случва... по ясно е от бял ден защо. Честно казано дори аз лично понякога предпочитам да си затварям очите(като целия български народ), защото положението е трагично и никой не иска да направи нищо за да го промени. А дори някой да се опита, то този човек най-вероято ще бъде смазан(за каквото и да става въпрос). Положението в нашата страна е като един затворен порочен кръг и става все по-зле и по-зле. Хора като създателите на този филм, който се опиват да дадат гласност на многоброините проблеми, са нападани многостранно. Това за нашата мила страна е нещо нормално и се случва на всички нива в нашето общество. Именно заради това сме се превърнали в една безлична,бездушна,лесна за манипулиране маса(или казано с една дума СТАДО). Аз съм почти на 18г.,живяла съм в различни краища на България и съм имала възмост да се сблъскам с голяма част от горчивата реалност. Понякога даже се питам норално ли е това за човек на моята възраст и после се сещам НОРМАЛНО Е - В БЪЛГАРИЯ!!! Все пак се надявам да се прояви малко благоразумие и филмът да не бъде забранен, а да бъде показан. Все пак надеждата умира последна!

Анонимен каза...

http://avtora.com/interviews/interwiuta/alekso_petrow_mnogo_shte_mi_e_interesno_kak_zagrizhenite_grazhdani_shte__ubedyat_youtube_google_video_i_ostanalite_wideo-portali_che_weche_edna_godina_na_saitowete_im_e_imalo_porno_s_deca

Анонимен каза...

да ти сера на филма

Musician каза...

...и слава богу, че стана като в приказката "Всяко чудо за три дни"...

Алексо, прав си - филма е наистина като дете - като порастне.....


....АКО ПОРАСТНЕ...;)

alexo каза...

Musician, и слава богу - най-добре e да си остане дете!
Възрастните са скучни и уморени от самите себе си...

Анонимен каза...

Разрешено е наблюдаване на коментарите. Всички коментари трябва да бъдат одобрени от автора на блога.
Na dali moiat ste bade odobren, no si struva edin opit!!!
pro4etoh parvite niakolko komentara i ne moga da poviarvam!!!
Moje bi BG e strana v koiato se slusha chalga, moje bi v BG ne nai-kadarnite hora sediat v parlamenta i po domomovete za sirazi stavat ujasni izvrastenia... I tova e meko kazano ujasiavasto v tova niama spor.Da sto za darzava e tova?
No az pitam sto za hora sa tova, koito smiatat, 4e da zasnemes podoben trailer e ok? Sto za chovek "iznasilva" tezi deza oste vednaz pri polojenie, 4e te sa "obre4eni" oste ot samo si rojdenie? Da se pokajat tehnite lija po televiziata moje bi e v reda na nestata... mi da te nai- veroiatno taka i taka ste svarsat na ulizata, na koi mu puka? Neka gi opanem oste vednaj- po tozi nachin filmat ste stane hem po- izvesten, a i nie moje bi ste se poglednem v ogledaloto i ste se usmihnem, ta nie ne sme onezi bolni, finzeski i dusevno izvrateni paraziti na gaza na ostestvoto, koito si kupuvat svirki ot 5 godisni sira4eta za 3 leva!Ne! Nie sme geroi, nie sme dostoini grajdani, nie sme tvorzi, nie pokazvame "istinata" na sveta, nie karame dve momchenza da se mliaskat pred nas s ezik ne za da masturbirame, a za da gi snimame...
Daaa i sled kato ka4im tezi kadri na mesta, kadeto ste gi vidi malo i goliamo po zial sviat (kato men, az 4ak sega nau4ih za tozi film i trailer i znam li oste kvo), nie ste si legnem spokoini i dovolni ne ot kakvo da e, a ot samite sebe si i ste spim spokoino? I zasto da ne spim, ta nie sme po- razli4ni, nie sme po- dobri, nie ne sluschame chalga, nie ne glasuvame, nie ne karame nevrastni sira4eta da ni vartiat minieti, nie samo... snimame. Nie slagame zigara vav ve4e tai "pokvarenata" detskata usta, zastoto istinata triabva da bade pokazana! Nevrastnite drobove ste vdisat oste samo niakolko pati, kakvo znachenie imat niakolko vdisvania poveche? ta nali taka ste bade pokazana istinata! Zamianata e spravedliva?! Da, nie resihme! Ta nali nie sme dobrite, nie sme na stranata na istinata, na pravdata, na spravedlivostta... sledovatelno nie imame pravo da vzimame takiva resenia! Sega ste mojem da prodaljim smelo na pred, bez strah ot tova, 4esavesta ni ste ni presledva, 4e blizkite i obi4anite ot nas hora ste ni osadiat, bez strah ot zakona- ta nali tova e strana v koiato se slusa chalga- tam niama zakoni, bez strah ot tova, 4e v denia na strastnia sad moje bi gehovete ni ste naddeleiat...
AZ NE ISKAM DA GLEDAM TOZI FILM I SAJALIAVAM, $E VIDIAN TRAILARA!!!

Анонимен каза...

Здравей, доста време чакахме да излезе филма, а ето, че разбирам, че е бил забранен... Много много хора биха искали да го гледат, така че - www.zamunda.net - в крайна сметка е забранен офицално, но не е ли по-добре да се гледа, отколкото да "умре".
Другото, което искам да кажа е свързано с това, което г-хн Петров, сте написал - че това е реалността - може да е така, но тази реалност я има не само в България, и освен тази реалност има и други реалности - за щастие, по-оптимистични, защото има хора, които искат да се развиват тук, а не да бягат в Америка или да се друсат по спирките ;)

Анонимен каза...

AZ NE ISKAM DA GLEDAM TOZI FILM I SAJALIAVAM, $E VIDIAN TRAILARA!!!

Към този, който завършва с този пост е направо ... потресаващо тъп! Ами да, така е, дали ще вдишат още веднъж или не... съжалявам, че съм груба, ама няма значение, за да може да се покаже истината, не толкова, за да стане известен филма, не толкова, за да се гледа, най-вече уж да се направи нещо против това, но няма как да стане, ако забраняват филма! А вие, можете да си затворите очите и пак да си пишете, че не искате да гледате филма!

LORD VADER каза...

Здраве желаем! Шедьовър или боклук, отпадък или бестселър, хубав или кофти мога да кажа само след като го гледам. А никъде го няма качен из торентите. Качете го тоз филм в няколко международни тракера, защото българските отказват. Или пък го пуснете в е-мулето e-mule, limewire или каквато и да е P2P мрежа. Имало забрана да бъде излъчван? ха-ха-ха Само да лизне P2P мрежата и ще се разпространи навсякъде със скоростта на светлината. А да видим тогаз как ще го спрат ДАНС- МАНС министерства правителства всякви такива ще останат с пръст в задника.

Лазар Партиков каза...

Господине Петров,
сосем случајно дојдов на вашиот блог, прочитав дел од постовите и на својот блог на македонскиот блогерај напишав пост, посветен на вашиот филм. Користев превод на делови од вашето отворено писмо до медиумите, а ставив и клип од филмот...официјален.
http://lpartik.blog.mk/2010/04/09/baklava/
Браво за филмот!
Поздрав!

Юбиги каза...

не съм гледал филма, но поздравявам всички коментирали и автора !
свободата на мнение в България е само на думи, както и безбройните бръщолевения, много снимащите бита на българите целят да направят дивиденти от цялата мизерия на която сме съвременници ! Обикновено се снимат циганите и техния бит - срамящи и представящи ни в първобитна светлина ! Подчертавам - не съм гледал филма, но съм гледал други - да се надявам този да показва нещата в реалната им сурова действителност и не целящ други облаги ! Не искам да гледам за бита на циганите след като нормалните работещи хора мизерстват с по 200 лв. заплати при положение минимума за издръжка на един човек да е 1200, не искам да гледам за бита на изоставените предимно от цигани деца, плодящи се като хлебарки докато всички пенсионери са обречени на геноцид - виждам как са обезлюдени българските градове ! Ако има какво да се види в този филм - нека не е глас в пустиня -това го пожелавам, но всички сме свидетели на разпада на българските институции, духовност, социална насоченост на системата държава и общия духовен упадък ! Свидетел съм пряко и на отчитането на някакви дейности от ДАНС - имащи за цел единствено да прикрият разходи на средства и замаскират корупцията в държавните звена !
Не искам нищо да добавям повече -Успех в добрите начинания за възход на Нацията !