сряда, май 22, 2013

Човекоподобни Сенки, Извънземно и Селянина Митьо

Току-що гледах "Баклава", филм на Алексо Петров. Досега бях чувал за този филм, гледал откъси от него, признавам си, че дори съм лъгал, че съм го гледал... Често лъжа по този начин – особено за филми. Човек с професията и културата ми би трябвало да е изгледал всичко и да може да го коментира. Тъй като много мразя да чувам: "еее.... как не си го гледал този филм, да знаеш само....", предпочитам да излъжа и така да избегна да слушам банализирани мнения... Признавам си това не заради друго, ами защото преди 2 години, по време на запознаване ни, излъгах самия Алексо, че съм гледал филма му и до ден-днешен ми е неудобно от него, че го направих. А ми е неудобно, защото без да съм гледал филма му, усетих, че аз съм негов съмишленик и не беше редно точно него да го лъжа... Мисля, че той не ми повярва, но... неудобството си остава... И двата ми филма третират същите теми и болки, които Алексо повдига с БАКЛАВА. Между изродена политика, извратена култура, смазващ сблъсък между чалга и фолклор, изгубена национална идентичност, измисляне на фалшиви обществено-културни и национално-политически водачи, разни хора се чувстват премазани, унищожени без значение дали са деца, сираци или възрастни - клошари или човекоподобни сенки, обитаващи панелите, без значение дали са цигани или българи... Всички са смазани... Особено съм впечатлен от кадъра на очилатото момче в публиката на някакъв чалга концерт. На сцената се веят знамена, майка с безкрайно празен поглед се поклаща със заспалото си дете в ритъма, права сред всички останали, а иззад телата им откриваме истинско извънземно – очилато момче, което гледа с такова изумление, че е чак глупашко, недоразвито изражението му. И може би е такъв наистина – недоразвит да възприеме лайната, които са го обляли.
Този филм е портрет на боледуващата ни страна. Всеки българин е като един малък вирус, пренасящ тази нейна тежка болест. За съжаление "БАКЛАВА" не е достатъчен проект, за да събуди нечие съзнание. Харесва ми, че Алексо се е осмелил да покаже кадри със съдържание на "детска порнография", че е създал карикатурни образи, прикрити зад сюрреалистични оправдания, които според мен са откровена подигравка от негова страна – имам предвид кадъра със селянина Митьо, който развежда гол мъж като куче и изглежда особено горд и съвсем в стила му.
Не съм съвсем запознат с обвиненията, че Алексо е използвал труда на малолетни и това е престъпление. Мнението ми е, че децата, участвали във филма (главният герой и двама-трима от второстепенните) са изживели най-хубавите мигове в живота им до този момент и за това Алексо може да бъде поздравен от министъра на социалните грижи и този на вътрешните работи едновременно. Самият аз съм снимал социални кампании в домове в страната и знам за какво престъпление става въпрос там... И Алексо не е част от това престъпление. Той само ни разкрива малка част от резултатите на това престъпление.
И още една силна сцена – самоубийството на момиченцето, което беше изгонено от пияния си чалга-баща-полицай... Да открия, че размазания труп е всъщност на възрастна жена носи смисъла на филма. "БАКЛАВА" има един смисъл за мен е и той е, че ние самоубиваме децата си и отнемаме правото им да пораснат и изживеят животите си пълноценно. Те скачат с неразбираща усмивка, след като сме ги смазали с простотия, чалга, телевизия, прекарват няколко кратки мига – живота им – в неосъзнато пропадане, за да се размажат на асфалта пред панелния им блок, вече стари.... и непроумяли.
Най-после мога да кажа на Алексо, че съм гледал филма му, че се радвам, че го познавам и че очаквам да ми се обади щом е наоколо, за да се видим. Браво!

Ясен Григоров  via Facebook

четвъртък, май 09, 2013

VICE България: "Баклава за размисъл. Безплатно."

18+

Баклава за размисъл. Безплатно.

Om Мартина Дечевска за VICE България


Спомняш ли си Баклава? Филмът, който преди време предизвика медийни скандали и беше забранен за цели пет години в България под предтекста, че показва „недопустими“ сцени с насилие и секс с деца от домовете за сираци. Гледа ли го? Братята Джоре и Коце тръгват по пътищата на България да търсят съкровище, завещано от баба им. Джоре е на 26, харесва дръм енд бейс и рисува графити. Коцето е на 9 - краде и слуша чалга. По пътя си те се срещат с всевъзможни безумици и приумици на съвременното БГ общество. Баклава разголва пост-комунистическата реалност и включва наред с набедените за „недопустими“ и „порнографски“ сцени и едни от най-красноречивите и брутални политически метафори. Една от тях наскоро прерастна в късометражния филм Politicus Vulgaricus и изглежда като много по-вероятна причина за анатемосването му от властите.
От две години Баклава е „разрешен“ и сега седем години след създаването и седмица след Световната му премиера на DVD в онлайн магазините на Amazon.com и CreateSpace.com режисьорът Алексо Петров решава да го пусне безплатно в YouTube. Но само за един ден – на 11 май – денят за размисъл, точно преди Изборите за нов парламент. В 0:00 часа пълната режисьорска версия ще бъде достъпна ТУК за съвсем безплатно и неограничено гледане и теглене.

Ето какво разказа Алексо Петров за решението си:
 
VICE: Алексо, защо решаваш да пуснеш филма сега, защо безплатно и защо точно в деня за размисъл?

Алексо Петров: 
Ами нека поразмишлява избирателят - какво се промени и какво всъщност се случва... Безплатно е, защото така го предпочитаме българите. Иначе за ценители, приятели и хора, които искат да помогнат на независимото българско кино филмът вече е достъпен и на DVD. Чак сега за широката публика, защото така пожела съдбата и българската политическа конюктура. Пълният отговор на този въпрос най-вероятно се крие на дъното на българското политическо блато. Аз се радвам, че филмът има толкова дълъг живот и всъщност дискусията около него никога не е спирала. Постоянно получаваме мейли, от хора, които се вълнуват, на които им пука. Седем години по-късно, един филмов призрак все още стряска и е толкова актуален колкото и тогава.

Само от България ли ще може да се сваля или и от други места? Как точно хората могат да си го свалят? През Youtube ли?

От Youtube - от целия свят, до изчерпване на количествата! [смее се]
Сериозно - понеже имаме опита с трейлърите, които бяха многократно сваляни от сайтовете по доноси на услужливи сънародници и тъй като филмът подтиква към размисъл и най-вероятно веднага ще бъде докладван на властта от "бдителни граждани", искаме да се обърнем към българската торент общност с една молба: "Моля ви, преди да бъде "флагнат" в Youtube, свалете и споделете този филм! Съвсем легално и безплатно! Благодаря!"


Какво смяташ, че се е променило в България за последните седем години?

Напредъкът е очевиден! Успешните самоубийства вследствие на бедност и безперспективност приближават хиляда на година. Самозапалванията се утвърдиха като тенденция. Политиците станаха доста по-умели в кражбите и безчинствата. Примерно депутатите вече не ходят на гарата в Подуяне за секс с малолетни - предполагам си ги осигуряват ведомствено. За какво благополучие и човешко достойнство може и да става дума в такова блато? Най-плашещото е, че чалгата стана държавна политика. Политическите фигури лансират този модел на култура и възпитание. Не говоря за кючека, за музиката, а за ценностната система. Виждам това и в нашия герой Христо. Неговата мечта е да има златен часовник и „летен“ мерцедес. Такива са възпитаниците на интерната, в който снимахме. Такива са повечето млади хора в България.

А какво се случва с героите на Баклава? Поддържаш ли връзка с тях?

"Героите са живи!" А с повечето от актьорите се чуваме редовно. Ники има прекрасна дъщеря. Георги Костадинов работи и учи за физиотерапевт във Варна. Той е нашата гордост! Кина танцува в Испания. Христо е все още в дома, справя се и той някак. Не му е лесно, а скоро ще е на улицата. Мария израсна и вече е мома за женене.


Много се изговори и изписа за Баклава – кое е това, което остана неказано?

Не смятам, че много се е изговорило - медиите се интересуваха в рамките на няколко седмици около така наречения "порно скандал”. В крайна сметка изсипаха няколко тона обвинения и всички бяха ужасени от филм, който не са гледали, но не и от действителността, която не продължава само час и половина. После, когато истината за него излезе наяве, въобще не се реваншираха. Примерно никой не написа или каза, че благодарение на този филм, депутатите бяха принудени да вдигнат месечните помощи на сираците от 3 на 30 лева. Само това да е - значи проектът е успешен! Ето сега медиите имат шанс да се реваншират, но ще ги разочаровам ако очакват секс, трупове и нови скандали... Ако имат нужда от това - ето един цитат от българската правна машина, който ще оставя на зрителите за коментар:

"При изследването на официалните трейлъри към филма «Баклава» и на копие от филма «Баклава», с продължителност 106 минути, било установено, че филмът «Баклава», съдържа редица отделни сцени, които се индентифицират като неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, изобразява се и симулирани полови отношения между лица от различен пол, както следва :
Сцените с русата проститутка съдържат неприлични жестове от нейна страна, непристойно поведение на детето към нея, песен с нецензурирано съдържание.
Целувката между двете деца на фона на песен.
Сцената на симулиран полов акт , показана в едър план.
Разговорът на сутеньора с проститутката е придружен с нецензурирани изрази /псувни/.
Сцената с голия човек и веригата.
Сцената на продължителната целувка между двама униформени полицаи.
Груповата сцена с участието на момичето в селските дрехи и мъжката компания..."



Кажи няколко думи за Lost Vulgaros, работиш ли по нещо ново в момента? Какво се случва с БГ Миксер?

Lost Vulgaros продуцира музикални клипове и късометражни форми. За по-големите проекти скоро ще се чуе.
БГ Миксер си върви по естествения път и постепенно се превръща в медия с магазинен характер, посветена на музиката и изкуството, които обикновено остават леко настрани от мейнстрийм медиите.



"Баклава" за размисъл : Сподели този филм!






Здравейте приятели,
само седмица след световната премиера на филма Баклава на DVD в онлайн магазините на Amazon.com и  CreateSpace.com ,  имаме удоволствието да поднесем на българския избирател и данъкоплатец една абсолютно безплатна прожекция!

Българският игрален филм "Баклава" ще бъде достъпен онлайн с HD качество, в пълната си режисьорска версия, точно в 0.00 часа на 11 май 2013 година - денят за размисъл преди изборите в България - на уеб адрес: http://youtu.be/zpjm0q6Aw2g

Тъй като филмът подтиква към размисъл и най-вероятно веднага ще бъде докладван на властта от "бдителни граждани", искаме да се обърнем към българската торент общност с една молба: "Моля ви, преди да бъде "флагнат" в Youtube, свалете и споделете този филм! Съвсем нелегално и безплатно! Благодаря!"

Защо чак сега и защо точно сега? Отговорът на този въпрос най-вероятно се крие на дъното на българското политическо блато. Седем години по-късно, един филмов призрак все още стряска и е толкова актуален колкото и тогава. А дискусията не е спирала - очакваме вашите коментари, мнения, оценки и най-вече вашите мисли по повод на това, което всъщност се случва в България. На улицата, в панелките, по спирките, на тв екрана, на препълнените стадиони на попфолк концертите, в баровете, в домовете за сираци и изоставени деца...
Разкажете ни вашата "Баклава"!

Желаем Ви приятно гледане!


Алексо Петров,
Режисьор и Продуцент
office@lostvulgaros.com


От името на екипа и организациите, които стоят зад проект Баклава:
Lost Vulgaros productions
Фондация “Креативен център за обмен - България”
Червен кръст -  Бургас
Филмова компания “Две и половина”
Сдружение против насилието в училищата „Лумена”


събота, май 04, 2013

BAKLAVA : NOW AVAILABLE ON DVD!



BAKLAVA /the director's cut/
NOW AVAILABLE ON DVD
AT CREATESPACE.COM AND AMAZON.COM
БАКЛАВА/в пълната режисьорска версия/
ВЕЧЕ НА
DVD В ОНЛАЙН МАГАЗИНИТЕ  НА

CREATESPACE.COM и AMAZON.COM